Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Onbetaald overwerken en onderbetaling: jonge supermarktmedewerkers in de problemen

Met heftige hoofdpijn vakkenvullen en je werk na de officiële werktijd afmaken zonder daar betaald voor te krijgen. Jonge supermarktmedewerkers krijgen hier te vaak mee te maken.

| Stijn de Vries

Dat blijkt uit een onderzoek van NOS Mashup, waar honderden jongeren aan meededen.

Opvallend

De omroep kwam in contact met de jongeren via Instagram en sprak tweehonderd supermarktmedewerkers van vooral Albert Heijn en Jumbo. Over die ketens hebben de medewerkers het meest geklaagd, volgens de NOS. Uit de gesprekken blijkt dat onderbetaling, onbetaald overwerken en problemen bij ziekmeldingen vaker voorkomen dan gedacht. In de video bovenaan dit artikel wordt het onderzoek haarfijn uitgelegd.

Onbetaald overwerken

Het probleem dat het vaakst voorkomt, is het onbetaald (en ongewild) overwerken van de jonge supermarktmedewerkers. Een baas kan een supermarktmedewerker niet dwingen over te werken en overwerk moet altijd uitbetaald worden, volgens de cao. Maar die regels worden niet nageleefd.

‘Fouten kunnen voorkomen’

De nieuwsomroep heeft de beide bovengenoemde supermarkten gevraagd om een reactie. Albert Heijn laat weten dat de cao altijd nageleefd moet worden in hun filialen. “Met 900 winkels en 100.000 collega’s kunnen fouten voorkomen, maar dat moet gecorrigeerd worden.” Jumbo vertelt dat ze de klachten zorgvuldig bekijken. “De situaties die worden omschreven, zijn zeer ongewenst en passen niet binnen ons beleid. Maar we kunnen niet uitsluiten dat er soms iets niet helemaal goed gaat bij onze 70.000 medewerkers.”

Lees ook
Albert Heijn krijgt fikse kritiek: cursus medewerkers ‘stigmatiserend’ en ‘stereotyperend’

NIEUWS

Bron: NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser