nieuws

Studenten bezwijken psychisch onder prestatiedruk

Studenten bezwijken psychisch onder prestatiedruk

Steeds meer studenten hebben last van psychische problemen. Dat blijkt uit een rondgang van ‘de Volkskrant’ langs studentenhuisartsen aan Nederlandse universiteiten.

| Martine Schut

De reden: de druk om te moeten presteren.

Angstig en vermoeid

Artsen zeggen dat zij steeds vaker studenten op hun spreekuur krijgen die kampen met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen. Soms gaat dat gepaard met verslaving aan alcohol, drugs of internet.

Studieschuld

Oorzaak van de psychische problemen: de toegenomen prestatiedruk en de zorg om schulden op te bouwen na het afschaffen van de basisbeurs worden genoemd als belangrijkste oorzaken. Ook de invloed van social media zou een rol spelen.

Druk op de ketel

Als gevolg daarvan groeien de wachttijden voor studenten die hulp van een psycholoog nodig hebben. “De psychologen zijn niet aan te slepen”, zegt Cees Jansen, studentenhuisarts aan de Universiteit Twente in de krant. “Er staat zoveel druk op de ketel dat studenten het daar moeilijk mee hebben”, voegt Peter Drost, eigenaar van de huisartsenpraktijk op de studentencampus in Utrecht, eraan toe.

Actie

De Vereniging van Universiteiten zegt tegen de Volkskrant dat de problemen bekend zijn en dat er een actieplan komt.

Lees ook
Studenten gaan gebukt onder prestatiedruk: één op de vijf heeft zelfmoordgedachten

NIEUWS

Bron: de Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser