nieuws

Studenten kunnen wél iets doen tegen een te hoge huur: 'Neem een advocaat'

Studenten kunnen wél iets doen tegen een te hoge huur: 'Neem een advocaat'

Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond blijkt dat 73 procent van de studenten te veel huur betaalt. ‘Dat is een volstrekt oneerlijke situatie waar onmiddellijk iets aan moeten worden gedaan.’

| Raounak Khaddari

Wij spraken de Utrechtse student Connor Boshuijer (22, foto) die ook te veel betaalde en een rechtszaak tegen zijn huurbaas aanspande.

Lees ook
Sneller meer woningen voor studenten

Actie
Volgens de studentenvakbond zijn de te hoge huren vaak te wijten aan huurbazen en woningbouwverenigingen die zich niet altijd aan de regels houden. Gemiddeld betaalt een student 55 euro te veel per maand. “Het is hoog tijd dat de overheid ingrijpt en dat studenten goed geïnformeerd worden over hun rechten.” Daarom toert de vakbond in mei langs acht studentensteden om studenten te informeren.

Te laat
Voor student Connor (22) komt deze actie net te laat. Samen met zijn huisgenoten stapte de student Muziekmanagement vorig jaar al naar een advocaat om zijn oneerlijke huurkosten aan te vechten. “De huurbaas had vijftig euro stofferingskosten berekend per persoon, maar het had maar twaalf euro per maand moeten zijn”, vertelt hij aan LINDAnieuws. “De inboedel was schaars en als we nieuwe gordijnen wilden, dan moesten we zelf voor de schoonmaakkosten van de oude betalen. En dat terwijl we maandelijks al zoveel aan stofferingskosten betaalden.”

Rechtszaak
“Toen onze advocaat na meerdere keren niet de afrekening kreeg waarom we vroegen, besloten we een rechtszaak aan te spannen. Die hebben we vorige week gewonnen. De huurbaas moet ons alles met terugwerkende kracht terugbetalen.”

Kosten
Omdat de studenten onder een bepaalde inkomensgrens zaten, konden ze gebruik maken van de diensten van het Juridisch Loket. Toch was Connor zelf uiteindelijk honderdzeventig euro kwijt aan de kosten voor de rechtszaak. Kosten die hij niet had hoeven betalen als de huurbaas vanaf het eerste moment eerlijk had gehandeld.

Een dag samen met  je vriendinnen lachen, proeven en shoppen? Kom naar het LINDA.festival op 10 & 11 juni. Bekijk het programma en koop tickets hier. Pssst…Linda komt ook.

NIEUWS | LINDA.MEIDEN | INTERVIEW

Bron: LSVb | Foto: Getty Images / Madison Boshuijer

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser