Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Studenten creëren nep influencer die binnen no time 10.000 volgers krijgt

Studenten creëren nep influencer die binnen no time 10.000 volgers krijgt

Op het eerste gezicht is er niets vreemds aan het Instagram-account van Nykkie van Zessen (foto). Maar wat blijkt: ‘social influencer’ Nykkie bestaat niet.

| Steve van Velzen

Het is een project van zes studenten van de Hogeschool van Amsterdam.

Lees ook
Journalist neemt proef op de som: zo word je Instagram-influencer

Volgers
Het Instagram-account van Nykkie is het resultaat van een opdracht van zes studenten media, informatie & communicatie, die het nep-account opzetten om in twaalf weken zo veel mogelijk volgers te verzamelen. De studenten hielden speciaal voor het project een Instagram-account bij met fotoshoots voor de niet-bestaande Nykkie. Wij spraken met Myra Bax. Één van de studenten achter het project Now you know.

Wat wilden jullie hiermee bereiken?
“We wilden laten zien hoe de prestatiedruk onder jongeren wordt gevormd. Een deel van dat probleem wordt veroorzaakt door social media. Mensen laten namelijk alleen leuke dingen zien op social media. Mensen gaan soms twijfelen aan zichzelf. We wilden met het account van Nykkie aantonen dat een groot deel van die invloedrijke Instagrammers, of influencers, een constructie is.”

myra

Myra Bax

Wie is het meisje op de foto’s?
“Het meisje op de foto’s is Anne Rieter, één van de studenten uit onze groep. We hebben onderling besloten wie van ons de leukste influencer zou zijn. De jongens vielen meteen af, want online influencers zijn in de meeste gevallen vrouwen. Anne stond er het meeste voor open en is het fotogeniekst, dus zij werd Nykkie.”

Vond Anne het niet gek om haar foto’s terug te zien op een ander Instagram-account?
“Ze vond het heel raar, maar ze wende er gelukkig snel aan. Ze kon het goed scheiden. Wij zijn met z’n zessen Nykkie geworden. Vooral in het begin van het project kreeg ze veel appjes van mensen die dachten dat iemand haar foto’s gestolen had.”

Hoe kwamen jullie aan zoveel volgers?
“De eerste paar honderd volgers hebben we door middel van een speciale app verzameld. Het werkt als een soort spelletje: je liket foto’s van andere mensen en daar krijg je muntjes voor. Met die muntjes kan je vervolgens weer volgers kopen. Daarna zijn we heel actief geweest met het account. Als je maar juiste foto’s maakt, gaat het snel.”

Ga je zelf nu anders om met social media?
“Ja, ik volgde eerst veel influencers op Instagram. Maar na ons project heb ik veel van die accounts ontvolgd. Ik weet helemaal niet wie die mensen zijn en eigenlijk zijn ze helemaal niet boeiend. Ik ben nu veel kritischer geworden op wie ik volg.”

Nykkie van Zessen is niet te onderscheiden van ‘normale’ Instagram-accounts van influencers:

Need this after all the delicious Christmas food 🌿

A post shared by Nykkie Van Zessen (@nykkievzessen) on

Trying to warm up with some tea 🌿✨

A post shared by Nykkie Van Zessen (@nykkievzessen) on

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws. | Foto: Nykkie van Zessen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser