Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Deskundigen willen strengere sekswet in Nederland: ‘Verplicht toestemming vragen’

Deskundigen willen strengere sekswet in Nederland: ‘Verplicht toestemming vragen’

Volgens de zedenwet is iemand schuldig aan verkrachting als een persoon gedwongen is tot sex door geweld of intimidatie. Volgens experts is dat in het huidige #metoo-tijdperk niet meer voldoende.

| Justine Wouterson

Slachtoffers van een verkrachting zijn vaak verlamd van schrik of angst, waardoor ze zich niet verzetten en dwang niet nodig is.

Strafbaar zonder toestemming

Daarom pleiten deskundigen voor een nieuwe, strengere sekswet. Het zou verplicht moeten worden om vóóraf toestemming te vragen aan een sekspartner. Wordt er niet ingestemd met het voorstel? Dan is er sprake van een strafbaar feit en kan iemand worden veroordeeld voor verkrachting.

Buitenlandse voorbeelden

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt binnenkort met een nieuwe zedenwet. “Uiteraard kijken we daarvoor ook naar ontwikkelingen in het buitenland”, zegt een woordvoerder van de minister. “Maar daarover zijn nu nog geen keuzes gemaakt.” In Zweden en Spanje is een dergelijke wet al van kracht.

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | #METOO

Bron: ANP | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser