Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Hoogleraar wil strafrechtelijk onderzoek naar filmer van incident in Beekse Bergen

De video van afgelopen week waarin een Franse familie tegen alle regels in de auto uitstapt in Beekse Bergen, gaat de hele wereld over. Maar nu is ook de maker van de video het onderwerp van gesprek.

| Raounak Khaddari

Hoogleraar media-en communicatierecht Nico van Eijk pleit in de Volkskrant voor een onderzoek naar de video(maker).

Lees ook
Gezin na verlaten van auto ternauwernood ontsnapt aan jachtluipaarden in Beekse Bergen

Gevangenisstraf

Volgens Van Eijk hebben burgers meerdere zorgplichten, waaronder mensen in nood helpen. Maar dat deed de maker niet. ‘Het liep nu goed af, maar zouden de uitgestapte toeristen zijn aangevallen en als gevolg daarvan zijn overleden, dan had dit tot boete en gevangenisstraf kunnen leiden.’

‘Sensatiezucht’

Ondanks dat het incident goed is afgelopen, vindt de hoogleraar dat het goed is wanneer een officier van justitie grondig onderzoek doet naar het incident. Volgens Van Eijk gaan er namelijk te veel vergelijkbare video’s rond waarbij sensatiezucht en eeuwige internetroem belangrijker is dan verantwoordelijkheid. ‘Het moet duidelijk zijn dat hier de grenzen liggen.’

Commercieel

De verklaring van de makers over dat het ‘gewoon heel moeilijk was om in zo’n situatie te kunnen helpen’, vindt de hoogleraar ongeloofwaardig. ‘De makers baten het filmpje trouwens commercieel uit’, vervolgt Van Eijk. Via een derde partij zou de maker namelijk inkomsten vergaren door de vele views.

Wil je het hele artikel lezen uit de Volkskrant? Dat kan hier.

NIEUWS | KRANTENTIP

Bron: de Volkskrant | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Simone DuitSimone Duit

Ik zou niet weten hoe de maker van dit filmpje had moeten helpen. Ik ben van mening dat hij met het maken en laten zien van dit filmpje juist een heel goed statement heeft gemaakt met hoe dom en uiterst gevaarlijk deze actie is geweest en op het nippertje goed is afgelopen. Hoe had hij moeten helpen? Misschien had het dan juist wel dramatisch afgelopen? Anders vind ik het wanneer je een mishandeling van wat dan ook filmt. Dan kun je wel daadwerkelijk in actie komen.

Marloes den HollanderMarloes den Hollander

Sorry hoor maar de maker van het filmpje is niet verantwoordelijk voor het domme gedrag van die mensen. Wat had hij dan moeten doen? Uitstappen en hun netjes begeleiden naar hun auto? Het is maar goed dat hij het gefilmd heeft, zo worden mensen er nog eens bewust van dat die dieren gewoon wilde roofdieren zijn en dus gewoon kunnen aanvallen. Zie dit filmpje gewoon als een waarschuwing...

isa isaisa isa

Je eigen leven op het spel zetten en gaan zitten lachen terwijl je ziet dat iemand gevaar loopt, zijn wel twee uitersten met nog een heel middenstuk.Er naartoe rijden en proberen te waarschuwen bijvoorbeeld. Ik heb zeker geen pasklare oplossing bij de hand qua hulp, maar de lacherige reactie van de filmmakers neigt nogal naar leedvermaak, dat in deze ernstige situatie zeker niet gepast is.

Sandra MolhoopSandra Molhoop

Belachelijk dit. Moet je je eigen leven op het spel zetten omdat een ander zich roekeloos gedraagt en daarmee zijn gezin in gevaar brengt???Sorry hoor maar is dan de eigen verantwoordelijkheid?

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser