nieuws

Stoer: Remco (8) racet twaalf kilometer met zijn zieke broertje (5)

Stoer: Remco (8) racet twaalf kilometer met zijn zieke broertje (5)

Wat bijzonder: de achtjarige Remco en de vijfjarige broertje Stefan, die aan de spierziekte SMA type 2 lijdt, fietsen en racen vandaag samen twaalf kilometer.

| Tim van Erp

Remco heeft die route samen met zijn vader uitgestippeld.

Lees ook
Mooi: vader helpt zoon die in rolstoel zit over hindernisbaan

Afnemende spierkracht
SMA type 2 houdt kort gezegd dat in dat Stefans spierkracht steeds verder afneemt. “Er is iets mis met de motorische zenuwcellen in Stefans ruggenmerg die uitlopers hebben naar de spieren”, zo vertelt Nathalie, de moeder van de jongens. “Ook worden de spieren steeds dunner. In het geval van Stefan betekent dit dat hij nooit heeft kunnen staan of lopen.” Voor de ziekte is nog geen genezing mogelijk omdat er nog geen medicijn gevonden is.

Twee uur op pad
“Hij kan zijn armen nu nog wel gebruiken om zelfstandig te eten en drinken, maar bijvoorbeeld een pak melk pakken is al te zwaar”, vervolgt ze. “Wat hij nu nog kan, is volgende maand misschien te zwaar.” Toch gaat Stefan vandaag met zijn broer mee op pad. Remco heeft zelfs al een paar keer geoefend. Ze verwachten zo’n twee uur over de route – tussen hun woonplaats Enkhuizen en Wervershoof – te doen.

Stefan SMA type 2

Aanmoedigen
De bijzondere actie vindt plaats in het kader van de ‘Het zit in MEI Challenge’, waarmee het Prinses Beatrix Spierfonds iedereen oproept om deze maand in actie te komen. Het doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek. In het geval van Stefan en Remco is dat al aardig gelukt, want de stoere jochies hebben tot nu toe ruim 1400 euro opgehaald. Maar: doneren kan nog. En  aanmoedigen langs de kant van de weg wordt ook zéker gewaardeerd.

NIEUWS | OPMERKELIJK

Bron: Het zit in MEI | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser