Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Stichting Varkens in Nood klaagt supermarktketen Dirk aan

Stichting Varkens in Nood klaagt supermarktketen Dirk aan

Stichting Varkens in Nood klaagt supermarktketen Dirk aan. Het bedrijf zou te weinig doen om de levenskwaliteit van varkens te waarborgen.

| Merel Boudrie

De stichting vindt dat Dirk meer verantwoordelijkheid moet nemen voor de levenskwaliteit van de varkens waarvan het vlees in de supermarkt ligt.

Beter Leven
“In 2011 hebben supermarkten gezegd over te stappen op vlees met het Beter Leven Keurmerk”, vertelt Hans Baaij, directeur van de stichting. “De ene supermarkt is daar nu verder mee dan de andere. Dirk bevindt zich in de middenmoot, maar lijkt geen verdere actie te ondernemen.” Volgens tellingen van Varkens in Nood heeft 46 procent van het vlees in de Dirk-supermarkten – voorheen Dirk van den Broek – het betreffende keurmerk, van één ster.

‘Dirk is halsstarrig’
In februari kondigde Varkens in Nood al aan van plan te zijn een zaak te beginnen tegen Dirk en Jumbo, als zij niet meer actie zouden ondernemen. “Jumbo is daar inmiddels wel mee bezig. Dirk is halsstarrig. Dus vandaar dat we de daadwerkelijke dagvaarding alleen aan het adres van Dirk hebben laten optekenen.”

Toezicht
De Dirk-supermarkten zeggen in een reactie dat ze geen aanwijzingen hebben dat hun varkensvlees is geproduceerd in strijd met de wettelijke normen. Volgens het bedrijf houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) daar intensief toezicht op. Dirk heeft de stichting naar eigen zeggen geregeld verzocht om aan te geven welke producten in strijd met de regels zouden zijn en die overtredingen dan ook te melden bij de NVWA. Maar volgens de supermarktketen zei de stichting dit niet nodig te vinden.

De eerste formele zitting in de zaak is op 27 juli.

NIEUWS | DIEREN

Bron: NOS.nl | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser