Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Staatssecretaris Financiën wil duizenden belastingdeals onderzoeken na 'Paradise Papers'

Staatssecretaris Financiën wil duizenden belastingdeals onderzoeken na 'Paradise Papers'

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën laat ruim vierduizend belastingdeals onderzoeken, omdat het onduidelijk is of de juiste procedures zijn gevolgd. 

| Kirsten Zijderveld

De onderzoeken gebeuren naar aanleiding van een onthulling in de ‘Paradise Papers’.

Lees ook
Nieuwe onthullingen over belastingparadijzen in ‘Paradise Papers’

Fouten bij miljoenendeal
Daarin stond namelijk dat de Belastingdienst fouten heeft gemaakt bij een miljoenendeal met het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble. Een belastingadviseur heeft in zijn eentje toestemming gegeven voor afspraken en dat mag volgens de regels niet. Het bedrijf bespaarde door de deal 169 miljoen dollar aan belastingen in Nederland.

‘Onacceptabel’
Snel (D66) vindt het voorval onacceptabel, zo schreef hij volgens NOS in een brief aan de Tweede Kamer, en wil daarom vierduizend deals met bedrijven en organisaties onder de loep nemen. Dergelijke deals met een grensoverschrijdend effect worden rulings genoemd. Ook heeft de staatssecretaris de Algemene Rekenkamer gevraagd belastingontwijking te onderzoeken. Dat gebeurde eerder al in 2014.

Kamer wil debatteren
Ook een grote meerderheid van de Tweede Kamer vindt het onacceptabel en wil zo snel mogelijk debatteren over de ‘Paradise Papers‘. Tom van der Lee (GroenLinks): “Iedere belastingbetaler voelt zich zwaar bekocht. Iemand die bij het aanvragen van een toeslag een kleine vergissing maakt, krijgt te maken met een opeenstapeling van boetes”, schrijft het AD.

Afspraken nalopen
Van der Lee vindt dat de Belastingdienst alle vertrouwelijke belastingafspraken met grote bedrijven moet nalopen om te controleren of deze aan de voorwaarden voldoen. Volgens hem moet de deal met Proctor & Gamble worden ingetrokken.

NIEUWS | GELD

Bron: AD/NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser