Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

winterspelen

Het is wéér raak: goud voor Jorien ter Mors op de 1000 meter

Ook op dag vijf is Nederland erin geslaagd een gouden medaille binnen te slepen. Jorien ter Mors schaatste in een nieuw olympisch record naar de eerste plek op de 1000 meter.

| Robin Nanninga

Wát een race.

Lees ook
Nieuwe dag, nieuwe kansen: Nederlandse vrouwen op jacht naar medailles op 1000 meter

Goud

Ireen Wüst reed in de vierde rit naar een tijd van 1.15,32. Die tijd bleef nog lang overeind, tot de volgende Nederlandse aan de start verscheen. Jorien ter Mors reed een indrukwekkende race, die eindigde in een olympisch record van 1.13.56.

Toptijd

Bij die fantastische tijd kwam niemand meer in de buurt. Topfavoriet Kodaira uit Japan beet zich stuk op die tijd, net als de vrouwen in de laatste rit. Japan pakte zilver en brons met Kodaira en Tagaki.

Na Sotsji

Het is niet de eerste keer dat Ter Mors olympisch kampioen is. Vier jaar geleden schaatste ze naar het goud in Sotsji, op de 1500 meter. Voor die afstand wist ze zich deze keer niet te kwalificeren. De schaatser kende een moeizaam seizoen met blessureleed en lange tijd zag het er niet naar uit dat ze op tijd fit zou zijn voor deze race, maar precies op tijd keerde haar topvorm terug.

Zesde en negende

Marrit Leenstra, die in de laatste rit verscheen, schaatste een tijd van 1.14,85. Die bleek goed voor een zesde plaats. De tijd van Wüst resulteerde uiteindelijk in plek negen.

NIEUWS | SPORT | WINTERSPELEN

Bron: NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer winterspelen

Lees dit ook even

Please update your browser