sport

Hoe deze Deense EK-heldin van vluchteling naar profvoetballer ging

Hoe deze Deense EK-heldin van vluchteling naar profvoetballer ging

De afgelopen weken was Nederland volledig in de ban van de Oranje Leeuwinnen, maar een ander succesverhaal van het EK Vrouwenvoetbal maakt ook diepe indruk op ons.

| Tim van Erp

Namelijk dat van de Deense voetbalster Nadia Nadim.

Lees ook
Zo schreven onze Oranje Leeuwinnen geschiedenis volgens coach Sarina Wiegman

Leven volgens de sharia
Nadia, nu 29, mocht als kind niet buiten spelen en al helemáál niet sporten. Ze werd namelijk geboren in Afghanistan, waar zij opgroeide onder het bewind van de Taliban en dus volgens de sharia moest leven. Des te bijzonderder is het dat zij nu in de finale van het EK stond als de spits van het Deense elftal. De afgelopen dagen besteedden meerdere media aandacht aan haar indrukwekkende verhaal. Zo schreef onder meer The Independent een interessant profiel. Ook in Nederlandse media, waaronder de Volkskrant, verschenen artikelen over Nadia.

Stiekem voetballen
Ondanks de strenge leefregels in het land waar zij opgroeit, is het Nadia’s vader die haar kennis laat maken met voetbal. Als Nadia nog een jong meisje is, neemt hij een bal voor haar mee naar huis. De enige plek waar zij met die bal kan spelen, is op de binnenplaats van het ouderlijk huis. Als ze in het volle zicht zou sporten, zou er een kans bestaan dat het Taliban-regime haar zou willen doden.

Op de vlucht
Nadia’s vader, een generaal in het Afghaanse leger, verdwijnt op een dag en blijkt later door de Taliban te zijn geëxecuteerd. Haar moeder neemt daarop het besluit het Aziatische land te ontvluchten, met Nadia en haar vier zussen. Het idee is om naar Londen te reizen. Met valse paspoorten vliegen de vijf vanuit Pakistan naar Italië, maar eenmaal in de laadbak van een vrachtwagen op weg naar Groot-Brittannië, worden ze op het Deense platteland eruit gezet.

This is INSANE .. SEMI freaking FINALS 💪🏽💪🏽😳 #startedfromthebottomnowwehere 💃🏽😉

A post shared by Nadia Nadim (@nadi9nadim) on

Voetbalclub
Het gezin Nadim neemt zijn intrek in een asielzoekerscentrum, waar Nadia voor het eerst in haar leven echt – en niet in het geniep – kan voetballen. Dat doet zij bij een lokale club. Maar wanneer het gezin een verblijfsvergunning krijgt, moeten ze verder weg gaan wonen. De reiskosten naar de voetbalvereniging zijn te hoog voor Nadia’s moeder, maar de club besluit Nadia een busabonnement te geven zodat ze tóch kan blijven spelen.

Uitzondering door FIFA
Vanaf dat moment liggen er geen obstakels meer op haar route en blijft Nadia kei- en keihard trainen. Uiteindelijk mag ze in 2009 aansluiten bij het Deense vrouwenteam, hoewel ze dan nog geen vijf jaar een verblijfsvergunning heeft en dat eigenlijk wel een vereiste is. De FIFA maakt echter graag een uitzondering voor het voetbaltalent.

Kom så Danmark 💃🏽

A post shared by Nadia Nadim (@nadi9nadim) on

Ook Shanice is fan
Nadia’s talent stopt niet bij sport: ze studeert ook nog geneeskunde aan de Universiteit van Aarhus. Je snapt dat wij onder de indruk zijn. Ook de Nederlandse EK-ster Shanice van de Sanden is trouwens fan van de Deense speelster, en deelde dat vanochtend op Instagram.

Massive respect for you as a person and player! 👏🏽 🇳🇱-🇩🇰

A post shared by Shanice Van De Sanden (@svandesanden) on

Bewaren

NIEUWS | BEKEND | SPORT | BUITENLAND

Bron: The Independent | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer sport

Meest gelezen

Meer sport

Lees dit ook even

Meer sport

Please update your browser