nieuws

Spaanse premier wil binnen zes maanden nieuwe verkiezingen in Catalonië

Spaanse premier wil binnen zes maanden nieuwe verkiezingen in Catalonië

De Spaanse premier Mariano Rajoy wil de Catalaanse leider Puigdemont en de andere bestuurders in Catalonië ontslaan. Volgens de premier handelen ze in strijd met de grondwet.

| Raounak Khaddari

De Spaanse premier wil het bestuur in Catalonië tijdelijk overnemen.

Lees ook
Wel of niet onafhankelijk? Premier Catalonië krijgt vijf dagen om het uit te leggen

Grondwet
Volgens de premier gaan de separatistische leiders in Catalonië in tegen de grondwet en de andere wetten. Rajoy baseert zich hierbij op artikel 155 van de Spaanse grondwet. Dat is nooit eerder gebruikt. In het artikel staat dat Madrid het bestuur in een regio mag overnemen als de leiders daar ingaan tegen het algemeen belang.

Nieuwe verkiezingen
De premier wil de Catalaanse bevolking na het ontslag binnen zes maanden een nieuw regionaal parlement laten kiezen. Hij noemde geen datum voor de verkiezingen, maar zei dat de stembusgang kan worden gehouden zodra de situatie weer normaliseert.

Niet definitief
De premier vraagt de Spaanse Senaat om toestemming voor de maatregelen. Hij benadrukt hierbij dat er ondanks de vernieuwingen niets zal veranderen aan de autonomie van Catalonië. Naast de Senaat heeft ook de Catalaanse leider het recht om te reageren. Puigdemont heeft echter nog niet gereageerd op de recente plannen, maar liet vooraf al weten dat Catalonië de onafhankelijkheid zou uitroepen als Madrid zou ingrijpen.

Referendum
Ondanks dat het Spaanse constitutionele hof het had verboden, werd op 1 oktober het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië gehouden. 2,26 miljoen Catalanen brachten hun stem uit tot ongenoegen van de premier. Volgens Rajoy was het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober illegaal.

Steun
De partij van Rajoy, de conservatieve Partido Popular, en de sociaaldemocratische oppositiepartij PSOE hebben al laten weten dat ze de plannen steunen. Protestpartij Podemos is kritischer en spreekt van een verschrikkelijke dag voor de democratie. “Iedere democraat moet de rillingen krijgen van wat we hebben gehoord”, zei partijleider Pablo Echenique.

NIEUWS | BUITENLAND | SPANNING IN SPANJE

Bron: ANP | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser