nieuws

Sophie Hilbrand over haar burn-out: 'Niet zeiken, dacht ik altijd'

Sophie Hilbrand over haar burn-out: 'Niet zeiken, dacht ik altijd'

Vanaf dinsdag is Sophie Hilbrand weer wekelijks te zien met ‘Sophie in de Mentale Kreukels’. Daarin probeert ze alternatieve therapieën en onderzoekt ze hoe collega’s het hoofd koel houden.

| Kirsten Zijderveld

Wij belden Sophie op en vroegen haar over haar eigen burn-out.

Lees ook
In ‘Sophie in de kreukels’: Ronald de Boer is blij met botox

Je hebt in 2012 een burn-out gehad. Wanneer merkte je dat er iets mis was?
“In april was ik bevallen van mijn zoontje en toen ben ik na een week of vier alweer gaan werken. Ik had eerst nog het idee dat ik alles aankon, maar toen ik uiteindelijk twee programma’s tegelijk maakte en ook nog borstvoeding gaf, ging het mis. Ik kon niet meer, terwijl ik continu gedacht had: ‘Dit lukt wel, wat moet dat moet’. Eenmaal thuis merkte ik dat Waldemar en de oppas het hadden zien aankomen: ‘Het is zover’, zeiden ze.”

Wat hadden zij aan je gemerkt?
“Ik was chaotisch en niet in staat om een afspraak te maken. Ze hielden er altijd rekening mee dat iets anders kon lopen, omdat ik geen overzicht had in wat ik aankon. Op m’n werk hadden ze het niet aan zien komen, omdat ik me daar altijd groot hield. ‘Niet zeiken, we gaan ertegenaan’, dacht ik altijd. Toen de hoofdredacteur in m’n woonkamer stond en zei dat ik een afspraak moest maken met de bedrijfsarts, wist ik dat het menens was.”

Vond je het moeilijk om eraan toe te geven?
“Ja, dat vond ik lastig. Ik heb het ook vrij lang ontkend. ‘Een half jaar niet werken? Je bent gek’, zei ik tegen de bedrijfsarts. Ik wilde graag bewijzen dat ik het wél kon, ook aan mezelf. Als dat een deel van je identiteit is, is het gek als dat ineens wegvalt. Maar ik was heel verdrietig en écht op. Ik had geen energie, was somber, huilerig en gestrest. Dat ik maandenlang te veel spanning had opgenomen en dat het toch allemaal te veel was, voelde ik nog lang door. Gelukkig was ik niet zo hard geknapt dat ik alleen maar in bed kon liggen.”

Wat deed je toen je eenmaal thuis zat?
“Ik ging veel naar buiten, deed aan yoga en sliep veel. Ik moest weer even goed opladen. Toch ging ik er wel in met het idee van: nu heb ik tijd om nieuwe dingen te verzinnen voor mijn werk. Een dag niets doen voelde toch als verloren tijd. Mijn burn-out heeft ongeveer een half jaar geduurd.”

Wat is je doel met dit nieuwe programma?
“Ik heb allerlei mensen gesproken die over grenzen heen zijn gegaan, en ik wil een taboe doorbreken en zorgen voor herkenning. Er zijn echt zó veel mensen die dit hebben meegemaakt. Ik wil dat het interessant wordt om te zeggen dat je het niet volhoudt, en dat daar meer begrip voor komt. Dit is wel het meest persoonlijke wat ik ooit gemaakt heb. Als ik terugkijk op mijn eigen burn-out weet ik dat je jezelf serieus moet nemen en dat je stil moet staan bij wat je aankan. Dat heb ik toen niet gedaan, en door dit programma wel.”

Sophie in de Mentale Kreukels is vanaf 21 maart elke dinsdag om 20:30 te zien op NPO3 (BNN).

NIEUWS | BEKEND | LIFESTYLE | INTERVIEW | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDA. 143 Marc de Groot

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lineke BoosterLineke Booster

Super dat Sophie en Lindanieuws hier aandacht aan besteden! Mooi dat Sophie op deze manier het taboe wil doorbreken en meer opnheid wil creëren. Ik merk dat er nog veel organisaties worstelen met openheid over het onderwerp. Uit ervaring weet ik dat je niet altijd door kunt blijven gaan, ook al denk je misschien van wel. De balans tussen ons hoofd en ons lichaam lijkt zoek. Als coach bij Instatera merk ik dat er ook steeds meer Young Professionals tegen een burn-out gaan lopen. Dit is een van de groepen waar een burn-out relatief vaak voorkomt. Ik ben benieuwd naar het programma!

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser