Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Naast rustige Sinterklaasintocht in Zaanstad, wel opstootjes en rellen in rest van het land

Naast rustige Sinterklaasintocht in Zaanstad, wel opstootjes en rellen in rest van het land

Op diverse plaatsen in Nederland waren er vandaag bij de intocht van Sinterklaas opstootjes en arrestaties. De landelijke intocht van de goedheiligman in Zaandam verliep ‘hartstikke goed’.

| Maaike van de Graaf

Zo oordeelde burgemeester Jan Hamming tevreden.

Sinterklaasintocht 2018

Onder meer op de Erasmusbrug in Rotterdam moest de politie in actie komen. Demonstranten tegen Zwarte Piet kregen door hun tegenstanders een rookbom naar hen toe gegooid. Die tegenstanders wilden bovendien met de demonstranten op de vuist, maar de politie kon dit voorkomen. Er werden drie mensen aangehouden.

Eindhoven

Ook in Eindhoven was de sfeer af en toe grimmig. Honderden hardekernsupporters van PSV stonden tegenover een kleine groep van zo’n twintig activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), maar de politie kon de twee groepen uiteen drijven. Een aantal personen werd aangehouden wegens het gooien van eieren. Gespannen was de sfeer ook in Leeuwarden, waar voetbalsupporters van Cambuur zich tegen demonstranten dreigden te keren. De politie wist een barrière te vormen. Ook in Hoorn en Den Haag waren er provocaties over en weer.

Kick Out Zwarte Piet

Eerder op de dag werd een busreis van activisten van KOZP van Amsterdam naar Den Helder in Alkmaar gestopt. Volgens de politie omdat die zich niet aan afspraken hadden gehouden. Op diverse plekken gingen demonstraties niet door, bijvoorbeeld omdat ze verboden werden of omdat de demonstranten het te gevaarlijk vonden. Zaterdagmiddag liet een woordvoerder van KOZP weten “supertrots” te zijn. “Nog nooit zijn zo veel jonge mensen de straat op gegaan.” Ze vindt het jammer dat op verschillende plekken “ons recht op demonstratie werd ingeperkt”.

Lees ook
Sinterklaas aangekomen in Zaanstad, bus anti-pietgroep halverwege gestopt

Zaandam

In Zaandam was het “een kinderfeest zoals een kinderfeest hoort te zijn”, aldus Hamming. De landelijke intocht, die een kleine 30.000 bezoekers trok, ging wel gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Op vier aangewezen plekken werd gedemonstreerd, vier personen werden aangehouden.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser