nieuws

Simon Keizer onthult dat hij misofonie heeft

Simon Keizer onthult dat hij misofonie heeft

Zanger Simon Keizer (foto) heeft de psychiatrische stoornis misofonie. Dat vertelt hij aan Heleen van Royen in een interview voor ‘De Telegraaf’. 

| Madelijne Daub

Simon (31): “Misofonie betekent een hekel hebben aan geluidjes, ik heb dat heel sterk en het is niet fijn.”

Oh, dáárom zijn ze single
Het is een neurologische aandoening, waar nog niet heel veel over bekend is. Mensen die misofonie hebben, gaan bepaalde geluiden actief uit de weg, omdat ze een vluchtgevoel krijgen als ze geluiden niet uit de weg kunnen gaan. Misofonie is met speciale behandelingen te bestrijden.

Kokhalzen
Bij Simon wekken niet alleen geluidjes wekken irritatie, walging en woede op: “Ik heb het ook met geuren. Ken je de geur Angel? Het stinkt zo, ik moet er bijna van kokhalzen. Vrouwen die ‘Angel’ dragen en vrijgezel zijn, hoeven zich niet af te vragen waarom ze geen partner hebben. Vrouwen die het dragen en wél een partner hebben, kunnen er zeker van zijn dat de liefde echt is. Plus dat hun partner kan liegen. Want als hij zegt: ‘Schat, wat ruik je lekker,’ dan liegt hij.”

Solovoorstelling
Aanleiding voor het interview is Simons solovoorstelling Ik & Simon, die deze maand in première gaat. “Het publiek zal zeker meer over me te weten komen. Dat ik misofonie heb, bijvoorbeeld, daar ga ik diep op in“, zegt hij in de krant.

Het hele interview van Heleen met Simon lees je op Blendle.

NIEUWS | BEKEND

Bron: Telegraaf | Foto: LINDA.100 / fotograaf: Maarten Kools

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

EstherEsther

Er valt zoveel op zn plek door dit artikel! Dus heel erg bedankt Linda voor het plaatsen en Simon voor het vertellen! Ik d8 altyd dak me aanstelde als ik eens irrationeel boos werd door bepaalde geluiden en ben dus heel opgelucht dat dit niet zo is... Het ergst heb ik het by het piepende geluid van een tandarts boor

LiekeLieke

Zo herkenbaar, ik eet als anderen eten zodat ik het niet hoef te hore.probeer mijn snelheid qua eten er ook op aan te passen, moet er natuurlijk niet voor zorgen dat ik eerder klaar ben dan een ander ;)Als er thuis iemand brood of koek eet dan ga ik aan de andere kant van de kamer zitten of zodanig geluid maken dat ik het niet kan horen.vind het zelf erg vervelend dat ik het heb, maar kan er niks aan doen! Grappig trouwens dat het luchtje Angel genoemd wordt, ook daar ga ik van kokhalzen. Alien daarentegen (ook van Thierry mugler) is mijn favoriete luchtje.

MacMac

Herkenbaar, ik heb onlangs ontdekt dat ook te hebben. Om maar s een paar triggers te noemen: de eerste hap chips doorkraken met een open mond, wortel of appels knakkend eten, iemand die naast je zit te hikken, slurpend of smakkend eten, klikken met een pen, electrische tandenborstel poetsen met open mond, het hoorbaar kauwen op kauwgom, het natte malende geluid dat iemand produceert tijdens eten, ondanks met mond dicht.Dingen waar ik per direct pislink van word, en dat perse uit de weg wil gaan. Zo erg, dat je op dat moment zelfs aan de liefste mensen een hekel hebt...best lastig...

SanneSanne

Wat jammer dat hij het zo beschrijft. Misofonie is geen 'hekel hebben aan'en heeft niks te maken met iets vinden stinken. Het is een reflex, een emotie die acuut op komt bij het horen of zien (en misschien ook ruiken) van een bepaalde trigger. Acuut, dus zonder eraan te denken of je eraan te ergeren, meteen intense woede, haat of afschuw voelen. Niet moeten kokhalzen omdat iets stinkt, zoals inderdaad veel mensen hebben, maar bijvoorbeeld moeten kokhalzen als je een moeder haar baby ziet kussen. Het zijn irrationele connecties tussen een geluid en een emotie, die niets te maken hebben met wat je er zelf van vindt. Het is niet alleen 'niet fijn'en het is geen aanstellerij. De hele dag intense woede en haat voelen, en de drang hebben om de mensen om je heen - waaronder de mensen waarvan je houdt - vol in hun gezicht te slaan is een serieus probleem. Het kan relaties en levens verpesten. Het zou heel veel schelen als er meer bekendheid was en meer begrip. Heel erg jammer dat de kans hierop alleen maar verder verminderd is door deze slechte berichtgeving over Simon.

MM

Misophonia literally means "hatred of sounds"and describes the involuntary anger, annoyance or rage some people feel when they hear other people eating, breathing, coughing or producing other ordinary sounds.Misophonia is also known as 4S, which stands for Selective Sounds Sensitivity Syndrome.Some children with misophonia have also had a "hatred of smells"as well.

Joyce Joyce

SIMON!!! We hebben een match! Angel doet mijn neusvleugels op tilt slaan en als de desbetreffende vrouw dan ook nog super irritant een sigaret rookt zijn de rapen gaar ????! High 5 Simon ✌️

P2CP2C

Ik heb dit heel erg met mensen die op hun bestek 'bijten'tijdens het eten, ik kan daar echt wurgneigingen van krijgen. Een vriendin van me heeft het met mensen die luidruchtig in appels bijten en hun appel vervolgens luidruchtig opeten. Ik denk dat stiekem best veel mensen dit in meer of mindere mate hebben?

KaterinaKaterina

Angel stinkt inderdaad, en ik heb geen misofonie....Cook Water ook. Ik wil gewoon braken.

KaterinaKaterina

*Cool Water

CorineCorine

Angel, heerlijk !Die jongen is niet wijs ....

WendyWendy

Jullie lezen niet goed. Hij heeft misofonie. En daarbij ook een afkeur tegen bepaalde geuren. Hij heeft last van beide. Er wordt helemaal niet gesuggereerd dat misofonie afkeur van geuren is.

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser