Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Sigarettenrook veel schadelijker dan producenten op verpakking vermelden

Sigarettenrook veel schadelijker dan producenten op verpakking vermelden

Rokers krijgen veel hogere doses schadelijke stoffen binnen dan vermeld staat op sigarettenpakjes. De hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide is zeker twee keer zo hoog als fabrikanten opgeven.

| Boris Lemereis

In het slechtste geval bevat de rook zelfs 26 keer zoveel teer als op het pakje staat, blijkt uit onderzoek van  het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees ook
Lidl stopt als eerste supermarkt met de verkoop van sigaretten

Meetmethode

Het instituut heeft honderd merken op deze manier onderzocht. In de rook van vrijwel alle sigaretten blijkt dan veel meer teer, nicotine en koolmonoxide te zitten dan wettelijk is toegestaan. Het verschil zit vooral in de meetmethode. Tabaksfabrikanten volgen EU-richtlijnen, die hen toestaan de waarden te meten terwijl de kleine ventilatiegaatjes die in sigaretten zitten worden opengelaten. Volgens het RIVM ontstaat een realistischer beeld als de gaatjes worden afgeplakt.

Uitschieters

In sigarettenrook mag wettelijk maximaal 10 milligram teer zitten. De hoogste uitschieter is Belinda Super Kings, dat 36,6 milligram teer bevat. Het grootste verschil tussen de waarde die de fabrikant opgeeft en de waarde die het RIVM heeft gemeten, was te vinden bij Marlboro Prime. ‘Officieel’ zit in de rook daarvan 1 mg teer en 0,1 mg nicotine, maar het RIVM mat waarden van respectievelijk 26,1 en 1,7 milligram. Benieuwd naar de uitslag van andere sigarettenmerken? Die vind je hier.

Geschrokken

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dat hij van ‘deze harde feiten is geschrokken’, ook al was de verwachting vooraf al dat tabaksrook schadelijker is dan de cijfers op pakjes doen vermoeden. Hij vindt het ‘zeer zorgelijk dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden’. Hij wil dat er in EU-verband wordt gemeten zonder gesjoemel. Het RIVM stelt dat de commissie die de huidige meetmethode heeft opgesteld ‘in grote mate wordt beïnvloed door de tabaksindustrie’.

 

NIEUWS | GEZOND

Bron: RIVM / ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser