nieuws

'Sie schafft das': Angela Merkel na twaalf jaar nog altijd geliefd in Duitsland

'Sie schafft das': Angela Merkel na twaalf jaar nog altijd geliefd in Duitsland

Angela Merkel is al twaalf jaar aan de macht in Duitsland en opnieuw stevent haar partij CDU af op een overwinning bij de verkiezingen aanstaande zondag. Wie is toch die ‘machtigste vrouw ter wereld’?

| Robin Nanninga

En waarom is ze zo populair in Duitsland?

Lees ook
Angela Merkel wil Turkije niet in de Europese Unie

Slimme scholier
Angela Dorothea Kasner, de dochter van een dominee, wordt op 17 juli 1954 als oudste van drie kinderen geboren. Ondanks de beperkingen van de DDR heeft ze een onbezorgde jeugd. De slimme scholiere heeft een voorliefde voor natuurkunde en Russisch. Na het gymnasium kiest ze er dan ook voor om natuurkunde te gaan studeren aan de Universiteit van Leipzig.

Van Kasner naar Merkel
Ze trouwt in 1977 met Ulrich Merkel. Het huwelijk houdt maar vier jaar stand, maar toch behoudt ze zijn achternaam. Ze rondt haar studie af en behaalt in 1986 haar doctorstitel bij de Academie der Wetenschappen van de DDR, met een proefschrift op het gebied van chemie.

Angela Merkel in haar jongere jaren.

Eerste vrouwelijke bondskanselier
In 1989 begint Angela haar politieke carrière. Ze wordt lid van de Demokratischer Aufbruch: een rechtse tak van de DDR. Een jaar na de val van de Berlijnse Muur fuseert deze partij met de Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU). Dankzij haar natuurkundige achtergrond, wordt Angela in 1994 minister van Milieu, Natuurbescherming en Reactorveiligheid. In 2000 wordt Merkel partijleider, en de populariteit van de CDU groeit zienderogen. In 2005 wordt Angela voorgedragen als kandidaat voor het bondskanselierschap. Ze wordt als eerste vrouw verkozen tot bondskanselier van Duitsland.

Angela Merkel en toenmalig bondskanselier Helmut Kohl (ook CDU) in 1991.

Internationale politiek
Angela Merkel komt bekend te staan als nuchter persoon met een neutraal karakter. Wanneer de bondskanselier zich kundig door de eurocrisis weet heen te werken, stijgt de waardering voor haar opnieuw. Ze wordt ook veel geprezen om haar rol in de internationale politiek. De New York Times noemt haar ‘”de laatste verdediger van de vrije wereld” en ze wordt door velen gezien als de onofficiële leider van de Europese Unie. Ook tijdens de vluchtelingencrisis, waar haar beroemde uitspraak “Wir schaffen das” wordt geboren, bewijst ze een daadkrachtige rots in de branding te zijn.

Niet vlekkeloos
Toch is er in al die regeringsjaren ook kritiek geweest op Merkel. Een jaar geleden groeide de ontevredenheid onder de Duitsers over de bondskanselier. Haar toegeeflijke houding ten opzichte van Turkije en haar kritische opstelling tegenover komiek Jan Böhmermann, die de Turkse president Erdogan sterk op de hak nam, viel bij Merkels kiezers niet in goede aarde. En ondanks het feit dat Duitsland in juni het homohuwelijk legaliseerde, stemde Merkel tegen.

Vierde termijn
Ondanks de kleine schandalen, is de kans zeer groot dat Angela Merkel zondag opnieuw wordt verkozen tot bondskanselier, voor een periode van vier jaar. Het presidentschap van Donald Trump doet de Duitsers maar al te goed beseffen: liever een berekenbare, stabiele, sobere leider, dan iemand zo onberekenbaar en populistisch als Trump.

Een nieuwe, wellicht opnieuw ongemakkelijke, ontmoeting tussen Trump en Merkel zit er wel in, als zij opnieuw wordt verkozen tot bondskanselier.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: NPO Focus / Het Financieele Dagblad / Metronieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser