Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Shirley (21): 'Als ik geen nieuw hart krijg, ga ik dood'

Shirley (21): 'Als ik geen nieuw hart krijg, ga ik dood'

Dat donorregistratie belangrijk is, blijkt uit de verhalen van Marieke de Boer (18) en Shirley Man (21).

| Suzette Hermsen

Marieke leeft nog dankzij een donor, en Shirley wacht op een hart. LINDAnieuws belde hen op.

Hyperventilatie
Shirley is zestien als ze erachter komt dat het echt mis is. Ik sportte altijd veel, maar op een gegeven moment kon ik de gymlessen met mijn klas niet meer bijhouden. Mijn huisarts dacht eerst dat ik last had van hyperventilatie, maar op een bepaald moment ging er geen dag meer voorbij dat ik wél genoeg lucht had. Shirley werd uiteindelijk naar het ziekenhuis doorgestuurd om een hartfilmpje te maken. Daaruit bleek dat de situatie ernstig was.

Hartaandoening
Sindsdien wacht Shirley, die door haar hartaandoening bijna altijd in een rolstoel zit en niet in staat is om een normaal leven te leiden, op een hart. Mijn hart werkte in december 2014 nog maar 24 procent. Dat was de laatste meting. Voor hoeveel procent mijn hart nu nog precies werkt, weet ik niet, maar als ik op den duur geen harttransplantatie krijg, dan overleef ik het niet.

Wachtlijst
Shirley staat sinds januari 2014 op de wachtlijst en kan elk moment worden opgeroepen. Ik ben positief, ga er zeker vanuit dat het goedkomt. Als er eenmaal een hart beschikbaar is dat matcht, staat mijn ziekenhuistasje al klaar. Zelf was ze geen donor voordat ze ziek werd. Nee, ik vond het toch iets engs hebben, maar nu weet ik wel beter. 

Geluk
Marieke had in haar korte leven al meer geluk. Ik was zeventien toen ik me ineens niet zo lekker voelde. Maar ik voelde me niet heel beroerd, het ging redelijk geleidelijk. Toen ik op een gegeven moment ook geel werd, zei mijn moeder dat we toch even naar de dokter moesten.

Intensive care
Vanaf toen ging het allemaal heel snel. Er bleek iets met mijn lever te zijn en uiteindelijk belandde ik op de intensive care. Als ik niet zo snel mogelijk een nieuwe lever zou krijgen, dan zou het niet goed aflopen.

Raar maar mooi 
Gelukkig was er al na vijf dagen een lever beschikbaar. Maar dat had niet veel langer moeten duren, vertelt Marieke. Soms is het wel een beetje een raar idee dat ik met een orgaan rondloop dat van iemand anders is geweest, maar aan de andere kant is het natuurlijk ook heel mooi, want hierdoor leef ik nog. Nadat ik weer helemaal beter was, heb ik me meteen geregistreerd als donor.  

Shirley (op de voorgrond) en Marieke (rechts van Shirley) in de campagne voor donorregistratie.
162687-3. meerdonoren=korterewachtlijsten=minderdoden-ceee49-large-1428917317

Geboren in 1996? Dan valt er vandaag een brief van minister Schippers van Volksgezondheid op je deurmat. Haar vraag is simpel maar prangend: wil jij donor worden, ja, of nee

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: Marieke de Boer en Shirley Man | Foto: Marieke de Boer en Shirley Man

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

P.lentzeP.lentze

Hello dear Shirley...read your message and its indeed a hefty problem// did you check this webside.."man with an external heart machine"this machine is called the SYNCARDIA FREEDOM PORTABLE DRIVER!!! CHECK IT OUT! its an invention from the University of Michigan USA !! this person was in the same situation as you ----waiting for an heart donor for more than 17 month! he "lived"with this machine till he got a heart transplant/// with this portable driver he could anything he would like to do---playing basket ball for instance!! anyway its worth looing into it an dof course discuss it with your parents and check it out with your health insurance !! take care and hope you manage to get this SYNCARDIA FREEDOM PORTABLE DRIVER!! WISH YOU AND PARENTS ALL THE LUCK !!FRIENDLY GREETINGS, .P.LENTZE, ing

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser