Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'GQ' kroont Serena Williams tot 'vrouw van het jaar' met een cover die vragen oproept

'GQ' kroont Serena Williams tot 'vrouw van het jaar' met een cover die vragen oproept

Het Amerikaanse magazine ‘GQ’ heeft tennisser Serena Williams benoemd tot ‘vrouw van het jaar’. Het tijdschrift maakte dat bekend met een cover die bij veel mensen nogal wat vragen oproept. 

| Marlie van Zoggel

Op de voorpagina van het blad wordt Serena Williams betiteld als ‘woman’, tussen aanhalingstekens dus. Het woord ‘men’ is doorgestreept.

Kampioen van het jaar

Eerst even over die verkiezing. Williams dankt haar uitverkiezing omdat ze door GQ Magazine wordt gezien als de grootste kampioen van het afgelopen jaar. De tennisser werd in 2017 voor de eerste keer moeder en was – ondanks ernstige complicaties bij de bevalling – al snel weer terug op de tennisbaan. Ze bereikte afgelopen zomer de finale van zowel Wimbledon als de US Open. Die laatste finale domineerde nog dagenlang het nieuws omdat Williams de scheidsrechter tijdens de wedstrijd betichtte van seksisme.

Lees ook
Serena Williams in levensgevaar na bevalling door bloedprop en gescheurde keizersnee

Verwijzing naar ‘mannelijk’ lichaam

De commotie over de cover is ontstaan omdat op de cover van het blad het woord ‘vrouw’ handmatig is bijgeschreven en tussen aanhalingstekens staat. Op social media zeggen veel mensen geschokt te zijn door de ‘ondoordachte’ en ‘ongevoelige’ actie. Het lijkt namelijk een verwijzing naar het feit dat Serena vanwege haar gespierde lichaam vaak wordt beschreven als ‘mannelijk’. Ook zus Venus is vanwege haar uiterlijk in het verleden vaak voor man uitgemaakt.

 

Abloh

Een medewerker van GQ zegt op Twitter dat de aanhalingstekens daar niets mee te maken hebben.  Hij legt uit dat de de leestekens typerend zijn voor het werk van designer Virgil Abloh, wiens handschrift te zien is op de cover. Abloh werkt regelmatig samen met Williams en zet de laatste tijd al zijn werk tussen aanhalingstekens, aldus de medewerker. GQ heeft nog niet officieel gereageerd op de ophef.

‘Men of the year’

Naast Williams werden namelijk ook drie mannen door het magazine uitgeroepen als ‘Men of the year‘. Het gaat om acteurs Michael B. Jordan, Henry Golding en Jonah Hill. Het is de 23e keer dat het magazine deze eervolle titel uitdeelt aan een beroemdheid die een bijzonder jaar achter de rug heeft.

Lees ook
Serena Williams zingt topless in de strijd tegen borstkanker

NIEUWS | MODE | BEKEND | OPMERKELIJK | BUITENLAND

Bron: GQ | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser