nieuws

Video: Schoonheid volgens Shira Keller

Wij selecteerden samen met de Jonge Schrijversavond de meest inspirerende Nederlandse debuterende schrijvers die jou de komende weken vertellen wat voor hen schoonheid is en wat ze juist heel lelijk vinden. Vandaag: Shira Keller over schoonheid.

| Teuntje Verbaandert

Shira Keller (1985) is een dubbeltalent. Nadat ze in 2008 als theatermaker afstudeerde aan de Toneelacademie Maastricht, besloot ze zich fulltime aan het schrijven te wijden, wat resulteerde in haar roman M. Ze leeft afwisselend in Amsterdam en een Zwitsers bergdorpje, waar ze samenwoont met een goochelaar. Met haar debuutroman M. won ze de Academica Literatuurprijs 2013.

Kun je ons in één zin vertellen waar je boek M over gaat?
Een veertigjarige beeldhouwster krijgt de opdracht een zelfportret te maken, maar wordt door die opdracht geconfronteerd met haar tragische verleden. Dat klinkt nergens naar. Het gaat ook over een vijftienjarig meisje dat een affaire heeft met haar leraar. En over het noodlot, en hoe je de tijd soms terug zou willen draaien. Het is onmogelijk een boek in één zin te beschrijven. Was het mogelijk, dan had mijn boek uit één zin bestaan.

Wat is het mooiste boek dat je ooit hebt gelezen en waarom?
De Zondvloed van Jeroen Brouwers. Een baksteen van een boek dat alle kanten op zwenkt, op een heel vrije, associatieve manier is geschreven en alle thema’s aanraakt die ertoe doen. Een wreed, teder, tragisch, rauw portret van een verdwaalde man. Ik herlees het steeds weer.

Hoe ben je begonnen met schrijven?
Met het schrijven van M. begon ik toen ik zelf nogal ‘verdwaald’ was. Ik had net mijn opleiding aan de toneelschool afgerond en wist opeens niet meer of ik wel met theater verder wilde, of ik dat wel kon. Ik had het gevoel dat ik in alles had gefaald. Ook tijdens het schrijven van M. was dat het overheersende gevoel: ik hield mezelf maar voor de gek dat ik een boek kon schrijven, waar haalde ik de hoogmoed vandaan dat het ooit uitgegeven zou worden? Toen het na vier jaar af was en uitgevers interesse toonden dacht ik dat ik droomde.

Waar laat jij je door inspireren?
Door mensen. Door de tragiek en geschiedenis die iedereen met zich meedraagt en die zo vaak niet wordt opgemerkt. Ik zou het liefst over iedereen op de hele wereld een boek schrijven. Dat kan natuurlijk niet. Maar iedereen (iedereen!) is interessant genoeg, als je maar goed genoeg kijkt. Er gaan zoveel prachtige verhalen verloren.

Wie moet jouw boek absoluut lezen?
Het ontroert me wanneer mensen mijn boek lezen en zich in Leah (de hoofdpersoon) herkennen, zich laten meevoeren in haar verhaal. Maar het is niet aan mij te zeggen dat iemand het per se moet lezen, lees vooral dat wat je aanspreekt. Als ik dan toch iemand moet noemen, laat koning Willem-Alexander het dan maar lezen. En er een speech aan wijden. Dat zou wel leuk zijn.

Shira treedt op tijdens de Jonge Schrijversavond op 21 november 2014 in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De Jonge Schrijversavond biedt een podium aan de ‘literatuur van de toekomst’. Hiermee krijgt jong talent de kans om een groot publiek te bereiken in een van de mooiste theaters van Nederland.

VIDEO'S | NIEUWS | LINDA.MEIDEN | LINDA.BOEKEN

Foto: Sanne van Hecke

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser