nieuws

Scholen niet enthousiast over doorstroomwet Dekker: 'Het veroorzaakt problemen'

Scholen niet enthousiast over doorstroomwet Dekker: 'Het veroorzaakt problemen'

Scholen vinden de maatregel van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om vmbo’ers soepeler door te laten stromen naar het havo een slecht plan.

| Marloes van Wijnen

“Niet iedere vmbo’er is in staat om havo te halen, leerlingen komen hiermee in de problemen”, zegt een woordvoerder van VO-Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs.

Lees ook
‘Vmbo-leerlingen moeten jaar langer naar school’

Het belang van de leerling
Daarnaast sluiten de vakken van vmbo en havo volgens de vereniging niet goed op elkaar aan. “Het klinkt als een sympathiek plan, maar scholen zitten hier niet op te wachten. Het is niet in het belang van de leerlingen”, aldus de woordvoerder.

Drempels
Volgens Dekker zijn de eisen die scholen momenteel stellen te onduidelijk. Ook vindt hij de eisen per school te verschillend. Bovendien ziet hij veel drempels die leerlingen ervan kunnen weerhouden het beste uit zichzelf te halen. De nieuwe wet biedt volgens Dekker uitkomst.

Zevende vak
Leerlingen die in het schooljaar 2019-2020 overstappen van vmbo naar havo moeten van de nieuwe wet gebruik kunnen maken. In de tussentijd gaat Dekker scholen vragen om nu al een zevende vak aan te bieden aan leerlingen die willen doorstromen naar het havo. Het vmbo telt zes vakken, maar het havo heeft er zeven.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser