nieuws

Michelle (11) wil afvallen, maar: 'Ik hoef niet dun te worden'

Michelle (11) wil afvallen, maar: 'Ik hoef niet dun te worden'

Zondagochtend zendt Zapp de Mensjesrechten-documentaire ‘Niet van Suiker’ uit, waarin de elfjarige Michelle (foto) wordt gevolgd in haar vastberaden poging om af te vallen.

| Tim van Erp

LINDAnieuws belde met Saskia Fris, de regisseur van de documentaire.

Wegen in de klas
Vroeger zat Michelle er niet zo mee dat zij wat steviger was en haar tweelingzus Nicole dun. Toen kinderen haar gingen pesten, veranderde dat. In de documentaire vertelt Michelle dat kinderen haar ‘dikkerd’ gingen noemen sinds ze in groep drie op de weegschaal gingen staan en zij het meeste woog van de klas. Op het moment dat de buitenwereld haar ervan bewust maakte dat ze wat ronder was dan de rest, werd het dus een issue voor Michelle, vertelt Saskia. En toch heeft ze een positief beeld over zichzelf gehouden, terwijl dat best flink op de proef is gesteld. Ik heb daar veel bewondering voor.

Dun hoeft niet
Michelle wil een gezond gewicht en blijft daarbij heel realistisch, ze wil niet dun worden, legt Saskia uit. Dat heeft ze vanaf het begin gezegd. Ik vind dat heel goed, want ze laat zich niet beïnvloeden door zogenaamde schoonheidsidealen. Het lijkt altijd alsof iedereen maar heel slank wil zijn, maar jeetje, we hoeven er niet allemaal uit te zien als modellen met maatje 34. Zoals Michelle zegt: ‘Dan zou het allemaal wel heel saai worden’.

Onrealistisch zelfbeeld
Saskia benadrukt dat zij geen gewichtsdeskundige is, maar ze spreekt wel heel veel kinderen voor haar werk en merkt dat gewicht bij hen vaak een belangrijk thema is. Eén op de drie kinderen van twaalf vindt zichzelf te dik, staat in onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut. Daar schrik ik wel van, want lang niet één op de drie kinderen heeft overgewicht. Kennelijk spiegelen kinderen van twaalf zich aan lichamen die helemaal niet waarheidsgetrouw zijn.

Patat op buurtbarbecue
Niet van Suiker gaat over het terugvinden van je zelfvertrouwen, en niet over op dieet zijn. Al zien we natuurlijk wel hoe lastig het kan zijn om alle verleidingen te weerstaan – zeker voor een kind. Je moet telkens nee zeggen als je vriendjes een bakje chips eten, zegt Saskia. Michelle is daar heel goed in, maar dat neemt niet weg dat ze het op een buurtbarbecue, waar iedereen aan de patat zat, wel even moeilijk had.

‘Het gaat om eigenwaarde’
Met haar docu heeft zij hetzelfde doel als Michelle: Zij wilde meedoen omdat ze andere kinderen duidelijk wil maken dat het helemaal niet erg is om steviger te zijn dan de rest. Natuurlijk, het is belangrijk om een gezond gewicht te hebben, maar nog belangrijker is het om te ontdekken dat je jezelf mag zijn. Ze hoopt dan ook dat ze kinderen met Niet van Suiker een hart onder de riem kan steken. Uiteindelijk gaat het om je gevoel van eigenwaarde. Dat je trots bent op jezelf omdat je iets goed kan, omdat je leuk of lief of gezellig bent. Dat bepaalt hoe je in je vel zit. Volwassenen kunnen dat wel tegen kinderen zeggen, maar Michelle laat zien dat het echt zo werkt.

Niet van Suiker is een aflevering in de IKON-serie Mensjesrechten en wordt zondag 8 november om 11.20 uur uitgezonden op NPO 3.

NIEUWS | TV | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: IKON

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

CisCis

In de klas op de weegschaal staan! Wtf? Als leraar weet je toch dat dit een consequentie kan zijn?

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser