nieuws

Sanne (56) werd jarenlang misbruikt: 'Hoe ik me écht voelde wist niemand'

Sanne (56) werd jarenlang misbruikt: 'Hoe ik me écht voelde wist niemand'

Sanne werd jarenlang misbruikt en mishandeld, door familie, in tehuizen en door een loverboy. Niemand greep in. Haar tip: ‘Kijk ook eens naar dat meisje dat altijd lacht’. 

| Annemarie van Ulden

In de Week tegen Kindermishandeling doet ze haar verhaal, aan LINDAnieuws.

Lees ook
Tekeningen meisje (5) maken misbruik pijnlijk duidelijk

‘Ze hebben er een antenne voor’
Als klein kind werd Sanne mishandeld en misbruikt door haar vader. Een verblijf bij de nonnen en vijf verschillende kindertehuizen volgden, maar het misbruik was iets dat telkens terugkwam: “Die mannen hebben daar een antenne voor”, zegt Sanne. “Ze pikken het kwetsbaarste meisje er zo uit.”

‘Lachen en lief doen’
En kwetsbaar was Sanne, door alles wat ze op jonge leeftijd meemaakte. “Ik was zes jaar toen ik bij de nonnen terecht kwam. Daar leerde ik hoe ik de buitenwereld kon laten geloven dat alles goed ging. Door te lachen en lief te doen. Mensen kenden mij als een vrolijk kind, dat veel lachte. Maar hoe ik me echt voelde, wisten ze niet.”

‘Zo kwam ik aan mijn liefde’
Sanne: “Ik kan me nog goed een moment bij de nonnen herinneren, toen prinses Beatrix langskwam. Ik kreeg van haar een horloge en ze gaf me een aai over m’n hoofd. Ik heb een plaatje van haar uitgeknipt en boven mijn bed gehangen. Iedere nacht gaf ik haar een nachtzoen, zo kwam ik aan mijn liefde.”

nonnen

‘Bij de nonnen moesten alle meisjes in dezelfde houding slapen.’ (bron: Sanne)

‘Ik noem het een mensenhandelaar’
Toen ze zeventien was, werd Sanne verliefd op een jongen die later een loverboy bleek te zijn. Hij haalde haar uit het tehuis. Sanne: “Zelf noem ik het liever een mensenhandelaar, ‘loverboy’ heeft een te positieve lading.” Sanne kwam in een bordeel terecht en twee jaar lang hield de jongen haar in z’n greep. “Ik kon me lange tijd alleen mijn eerste klant herinneren, een oude man met een stok.” De rest had ze diep weggestopt.

‘Uiteindelijk een normaal leven’
Op haar negentiende vluchtte Sanne naar Spanje, waar ze een normaal leven opbouwde en werkte als reisleider. Eenmaal terug in Nederland trouwde ze en kreeg ze twee kinderen, die inmiddels 20 en 22 jaar zijn. “Ondanks alles wat er is gebeurd, heb ik best een normaal leven gehad, uiteindelijk.” Haar kinderen vertelde ze nooit over haar misbruikverleden.

‘Ik ben erover gaan praten’
Totdat het twee jaar geleden opnieuw misging, op haar werk. Opnieuw maakte een man, een collega, misbruik van haar. En toen brak er iets. “Ik ben erover gaan praten en niet meer opgehouden”, zegt Sanne.

Lees ook
11 x slachtoffers van seksueel misbruik delen hun verhaal

‘Dat was moeilijk’
Inmiddels geeft ze voorlichting over kindermishandeling en –misbruik en voelt ze zich sterker dan ooit. “Het moet bespreekbaar worden, daar maak ik me hard voor.” Juist omdat ze daar zelf ook moeite mee heeft gehad: “Uiteindelijk heb ik mijn kinderen het hele verhaal verteld, zoals ik het ook tijdens mijn voorlichting vertel. Dat was wel even moeilijk.”

‘Zo’n vrolijk meisje’
Sanne is nog eens teruggegaan naar de buurt waar ze opgroeide, en waar ze door haar vader en oom werd misbruikt. Ze praatte met buurtbewoners van toen: “Ze zeiden ‘Je was zo’n vrolijk meisje’ en ‘bij jullie thuis kon altijd alles’. Maar ze gaven ook toe dat de hele buurt het wist. Ze wisten alleen niet wat ze ertegen moesten doen.”

‘Praat erover’
En daarom zegt Sanne nu: “Kijk ook eens naar dat meisje dat altijd lacht, maar bij wie je het toch niet helemaal vertrouwt. Praat erover. Je kunt het stoppen.”

Sanne deed eerder haar verhaal in het boek ‘Stil in mij: overleven bij de nonnen’, geschreven door Daniëlle Hermans en Esther Verhoef.

#ikkijknietweg
Een mishandeld kind heeft maar één persoon nodig om voor hem of haar de cirkel van geweld te doorbreken. Kijk dus niet weg, maar kom in actie bij een vermoeden van kindermishandeling. Deze oproep doet de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik met de online campagne #ikkijknietweg in de door haar georganiseerde Week tegen Kindermishandeling.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

lies rheneelies rhenee

Wat fijn dat er ook eeninterview staat met een oudere vrouw die is misbruikt . Dat laat zien welke gevolgen het voor je hele leven heeft als het in het begin al fout gaat.zelf ben ik , nu 56 jaar nog iedere dag aan het vechten tegen het misbruik wat zich in mijleven op vele manieren heeft plaats gevonden . Behalve dat er kinderpornofilms en foto's zijn gemaakt is voor mij de grootste straf dat ik zo verminkt ben geraakt van binnen dat ik nooit kinderen heb kunnen krijgen . het is mij redelijk gelukt om een goed leven op te bouwen maar door mijn gehavende lichaam heb ik altijd een soort misbruik afdruk bij me iedere dag weer.

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser