Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Ruth (35) en haar zoon (11) zamelen geld in voor onderzoek naar diabetes type 1

Ruth (35) en haar zoon (11) zamelen geld in voor onderzoek naar diabetes type 1

Ruth Bouma en haar zoon Chananja hebben allebei diabetes type 1. Zaterdag doen ze samen mee met de JDRF One Walk om diabetes type 1 voorgoed de wereld uit te helpen.

| Steve van Velzen

Ruth: “Het staat me tegen om geld te vragen, maar we zijn nu zo dichtbij genezing.”

Lees ook
‘Diabetes type 1 mogelijk binnen vijf jaar te genezen’

Geld inzamelen
Aanstaande zaterdag vindt de One Walk van Stichting JDRF plaats. Het is een evenement om geld in te zamelen in de strijd tegen diabetes type 1. Ook Ruth Bouma en haar zoon Chananja doen samen mee. LINDAnieuws sprak met Ruth over haar ziekte en hoe deze haar leven beïnvloedt: “Je kan het zo gek niet bedenken, ik ben er altijd wel mee bezig.”

Waarom zetten jullie je in voor de One Walk van Stichting JDRF?
“We willen zoveel mogelijk geld ophalen om diabetes type 1 de wereld uit de helpen. We hebben inmiddels al best veel geld ingezameld. Ik haak knuffelbeestjes en heb ze dit jaar uitgerust met een insulinepomp. Die knuffels zijn geveild voor meer dan 340 euro. Maar de One Walk is ook leuk om andere mensen met diabetes type 1 te ontmoeten. Vooral voor kinderen is het leuk om leeftijdsgenoten te ontmoeten die ook diabetes hebben.”

Welke invloed heeft diabetes op je leven?
“Op alle mogelijke manieren. Bij elk eetmoment moet ik bijvoorbeeld weten wat ik precies eet, hoeveel koolhydraten er in zitten. Zomaar een dropje tussendoor zonder het aantal koolhydraten te weten, kan niet. Beweging en hormonen hebben ook veel invloed op je bloedsuikerspiegel. Je kan het zo gek niet bedenken, ik ben er altijd wel mee bezig. We hebben een sensor die onze bloedsuiker meet, die controleren we minstens vier keer per dag. Met die meting kijk je hoeveel insuline je nodig hebt. Wat ik het vervelendst vind is dat de ziekte vaak onderschat wordt. Je ziet van buiten namelijk niet dat we het hebben. Ook krijgen we vaak goedbedoelde adviezen. Het onbegrip is soms heel frustrerend.”

Wanneer kwam je erachter dat je zoon ook diabetes type 1 heeft?
“Ik vond hem al een tijdje te rustig en hij at slecht. Met mijn eigen setje heb ik zijn bloedsuikerspiegel getest. Die gaf een veel te hoge waarde aan. Toen zijn we naar de dokter gegaan en is hij meteen in het ziekenhuis opgenomen. Gelukkig waren we er vroeg bij, ik herkende de symptomen meteen. Ik ken ook verhalen van kinderen die het bijna niet overleefd hebben omdat de ouders dachten dat het een griepje was. Daar kunnen ze niets aan doen, ze wisten het niet.”

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat hij het ook had?
“Ongeloof. Ik heb er nooit rekening mee gehouden dat mijn zoon ook diabetes zou krijgen. En ik was verdrietig, want ik weet hoe de ziekte mijn leven beïnvloed.”

Hoe gaat je zoon om met zijn ziekte?
“Toen hij de Cito-toets had, kon hij door een hypo niet meteen beginnen. Dat vond hij heel vervelend. Chananja heeft een rustig karakter en doet het heel goed. Hij moet bijvoorbeeld om de dag een nieuwe naald in zijn buik schieten, dat doet hij altijd zonder zeuren. Ik ben heel erg trots op hem.”

Hoe kunnen mensen zelf bijdragen aan dit goede doel?
“Ze kunnen altijd doneren. We hebben in Nederland een professor die heel ver is met zijn onderzoeken naar diabetes type 1. Het JDRF ondersteunt hem ook. Het staat me altijd tegen om geld te vragen, maar we zijn nu zo dichtbij genezing. Wat zou het fijn zijn als Chananja over een paar jaar zonder diabetes kan studeren. Dat betekent ook minder zorgen voor mij. Ik heb hele goede hoop voor de toekomst!”

Wil je Ruth en Chananja supporten? Dat kan hier.

Ruth met haar zoons Raphaël en Chananja (rechts)

NIEUWS | INTERVIEW | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Ruth Bouma

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser