Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Rusland staat onderzoek naar mogelijke gifgasaanval in Syrische Douma nu wél toe

Rusland staat onderzoek naar mogelijke gifgasaanval in Syrische Douma nu wél toe

Hoewel er volgens de Russen geen gifgasaanval heeft plaatsgevonden in Syrië, zouden ze wel het onderzoek ernaar hebben geblokkeerd. Vanavond werd bekend dat een internationaal team deskundigen de aanval alsnog mag onderzoeken.

| Raounak Khaddari

Dat maakte de Russische ambassadeur, Alexander Stsjoelgin, vandaag bekend na een urenlange spoedzitting van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Lees ook
Trump waarschuwt Rusland: ‘Bereid je voor, de raketten komen eraan’

Gifgasaanvallen

Anderhalve week geleden is er waarschijnlijk een gifgasaanval uitgevoerd in de stad Douma waarbij tientallen doden vielen. Maar volgens de Russen heeft er helemaal geen gifgasaanval plaatsgevonden. Hun experts waren donderdag en vrijdag in Douma en zouden daar geen bewijs voor hebben gevonden.

‘Grove leugen’

Sjoelgin beweert dat de Amerikaanse en Britse geheime dienst achter de aanvallen zitten: “Die zogenaamde aanval is in scène gezet. Ze konden niet één lichaam laten zien. Er is geen andere plausibele verklaring.” Maar het team van de OPCW wil zelf onderzoeken óf er sprake is van een aanval met gifgas en welk gas er dan is gebruikt. Tot voor kort was dat niet mogelijk omdat Rusland weigerde mee te werken, al wordt dat ontkent en noemt de ambassadeur dat zelfs “een grove leugen”.

Andere bezigheden

Volgens de Russen is het onderzoek slechts vertraagd en komt dat niet door hen, maar door de vergeldingsactie van de Amerikanen, Britten en Fransen. De drie landen voerden afgelopen vrijdagnacht, met steun van de NAVO, een luchtaanval uit die gericht was op verschillende Syrische doelen. Met precisiebombardementen werden toen drie locaties geraakt die van belang zijn voor de productie van chemische wapens in Syrië.

Lees ook
Minister Stef Blok doet opmerkelijke uitspraak over de recente aanvallen tegen Syrië

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser