Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Roermonder is eerste in Nederland met genderneutraal paspoort

Roermonder is eerste in Nederland met genderneutraal paspoort

De rechter in Roermond staat toe dat in de geboorteakte van iemand niet het geslacht als ‘vrouwelijk’ wordt benoemd, maar als ‘geslacht is niet kunnen worden vastgesteld’. 

| Kirsten Zijderveld

Bij de geboorte van de betrokkene kon het geslacht niet worden vastgesteld, waarop de ouders het kind lieten registreren als jongetje.

Lees ook
Waarom deze ouders niet vertellen wat het geslacht van hun kind is

Genderneutraal

Want dat zou makkelijker zijn, dachten ze. Maar tijdens de puberteit bleek dat de persoon zich geen man voelde, waarop medische behandelingen volgden om een vrouw te worden. Ook dat geslacht bleek niet te passen omdat de persoon in kwestie zich genderneutraal voelt.

Maatschappelijke ontwikkelingen

De wens om te worden erkend als iemand die noch man noch vrouw is, werd in 2007 afgewezen door de Hoge Raad, omdat de tijd daar niet rijp voor zou zijn. De rechtbank in Roermond oordeelde dat die tijd nu wel is gekomen, gezien de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.

Politiek is nu aan zet

Volgens de rechtbank is sprake van “een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie” als iemand zich niet als genderneutraal kan laten registreren. Om een registratie als derde gender mogelijk te maken is een wetswijziging nodig, maar de rechter kon wel het verzoek van de officier van justitie toewijzen voor de bewoording ‘geslacht is niet kunnen worden vastgesteld’. Daarbij stelt de rechtbank nadrukkelijk dat de politiek nu aan zet is.

NIEUWS

Bron: ANP/Rechtspraak.nl | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser