Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Waarom Rita Ora haar excuses aanbiedt vanwege haar 'lijflied voor biseksuelen'

Waarom Rita Ora haar excuses aanbiedt vanwege haar 'lijflied voor biseksuelen'

De Britse zangeres Rita Ora heeft gisteren via social media haar verontschuldigingen aangeboden voor de manier waarop zij in haar nieuwe single ‘Girls’ zingt over biseksualiteit.

| Tim van Erp

Het nummer, waaraan ook Charli XCX, Bebe Rexha en Cardi B meedoen, heeft sinds het uitkwam flink wat kritiek gekregen vanuit de LGBT-gemeenschap. Wij leggen je uit hoe het zit.

Lees ook
Deze videoclip houdt de wereld al een week in zijn greep en wij leggen uit waarom

Girls, girls, girls

Rita Ora – op wiens toekomstige album Girls komt te staan – legde aan Paper Magazine uitgebreid uit waarom het nummer volgens haar een ‘anthem voor vrijheid’ is. ‘Dit lied toont aan dat je kan zijn wat je wil zijn’, zei ze tegen het blad. Hoewel ze in datzelfde interview nog benadrukte dat dat losstaat van seksualiteit, liet ze in een interview met People juist weten zich te hebben laten inspireren door Katy Perry’s I Kissed A Girl en meldde ze dat haar eigen biseksualiteit diende als inspiratiebron voor het lied.

 

Biseksueel of bi-curious?

Menigeen viel echter over de songtekst van het nummer. In het eerste couplet is Rita niet bepaald ondubbelzinnig over haar biseksualiteit: ‘I ain’t one-sided, I’m open-minded / I’m fifty-fifty and I’m never gonna hide it‘. Hoewel die tekst als vrij krachtig kan worden bestempeld, wijst het Nederlandse muziekblog A Bit of Pop Music erop hoe dat in het vervolg van het lied teniet wordt gedaan. Uit de zin ‘I could be your lipstick just for one night‘ blijkt dat het niet gaat om een waardevolle relatie, maar een experiment. Het fragment ‘And last night, we got with the dude, I saw him, he was lookin’ at you‘ lijkt er bovendien op te wijzen dat het zoenen van meisjes, dat in het refrein van het lied wordt bejubeld, vooral ingezet wordt om mannen op te winden. ‘Daarmee is Girls geen anthem voor biseksualiteit, maar een anthem voor meisjes die dronken met hun beste vriendin kussen en zichzelf dan een maand lang ‘biseksueel’ noemen omdat ze dat edgy vinden’, oordeelt de muzieksite.

Boze collega’s

Ook verschillende mede-artiesten zijn niet blij met het nummer. Zangeres Hayley Kiyoko, zelf openlijk lesbisch, twitterde onderstaand statement waarin ze onder meer schrijft dat Girls ‘de LGBTQ+-gemeenschap meer kwaad dan goed doet’. ‘Ik hoef geen wijn te drinken om meisjes te zoenen; ik hou mijn hele leven al van vrouwen’, stelt ze. Ook zangeres Kehlani sprak zich op social media uit tegen de boodschap van het lied. ‘Er zitten zoveel ongemakkelijke uitspraken in. Ik denk niet per se dat die voor mannen bedoeld zijn, maar progressief zijn ze zeker niet.’

Rita Ora: ‘Het spijt me’

Door al die ophef heeft Rita – bekend van onder meer de hit Your Song – zich genoodzaakt gezien sorry te zeggen voor de inhoud van het lied. Zij stelt, eveneens op Twitter: ‘Het nummer was bedoeld om mijn waarheid te representeren. (…) Het spijt me dat de manier waarop ik me heb uitgedrukt in het lied mensen heeft gekwetst.’ Rita (27) stelt bovendien dat de teksten op echte ervaringen gebaseerd zijn en ze in haar leven relaties met zowel mannen als vrouwen heeft gehad.

L’HOMO. zit nu ook op Instagram. Volg @lhomo voor het laatste gay nieuws, goeie verhalen en heel veel mooie mannen. L’HOMO. bestellen? Dat kan hier.

NIEUWS | L'HOMO. | BEKEND | ACHTERGROND

Bron: The Guardian / A Bit Of Pop Music | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser