Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Renate: 'Mensen met downsyndroom zijn geen idioten'

Renate: 'Mensen met downsyndroom zijn geen idioten'

De wereld van Renate stort even in als blijkt dat haar dochter het syndroom van Down heeft. Maar ze heeft inmiddels zóveel geleerd dat ze nu een paar dingetjes recht wil zetten. 

| Renate

Met opgetrokken wenkbrauwen kijkt de verloskundige me aan en probeert me nogmaals te overtuigen om de bloedtest te ondergaan die deel uitmaakt van de combinatietest: op uw leeftijd heeft u een verhoogd risico op een kind met downsyndroom.

Prachtig
Een paar maanden later beval ik van een prachtig meisje met ravenzwart haar. Mijn wereld stort in als ik na een paar dagen te horen krijg dat ze het syndroom van Down heeft. Ik heb visioenen van hulpeloze volwassenen in slecht passende kleren die afwezig voor zich uit staren. Huilbuien worden afgewisseld door slapeloze nachten, waarna meer huilbuien volgen.

Veerkracht
Er gebeurt ook iets wonderlijks: ik herstel en mijn man ook. We hebben dit kleine persoontje in onze harten gesloten en moeten leren om het leven met een nieuw perspectief te bekijken. Is dat niet wat we onze kinderen leren om te slagen in het leven: veerkracht?

Genieten
Als kersverse moeder wil ik mijn dochter de beste kansen geven op een goede ontwikkeling en doe ik alles volgens het boekje. Terwijl oude angstbeelden als sneeuw voor de zon verdwijnen, begin ik steeds meer te leven in de realiteit en ik geniet met volle teugen. Samen met mijn kind rol ik door het zand op het strand en we laten lieveheersbeestjes over onze armen lopen.

Talenten
Door de jaren heen heb ik genoeg geleerd over het syndroom van Down om een paar dingetjes recht te willen zetten. Er bestaat geen ‘spectrum’. Kinderen met Down hebben variërende talenten en mogelijkheden, net als kinderen zonder. Ze zijn zeker geen idioten die niet met mes en vork kunnen eten.

Vertrouwen
Mensen met downsyndroom hebben wel vaak het vermogen om volledig in het moment op te gaan, met een modern woord ook wel ‘mindfulness’ genoemd. Ze staan doorgaans positief, vertrouwend en onbevooroordeeld in het leven en behoren daarnaast tot de meest trouwe, toegewijde werknemers die je je kunt indenken.

Voetsporen
Mijn dochter April treedt waarschijnlijk niet in de voetsporen van Neelie Kroes en, ook al kan ze goed paardrijden, een tweede Anky van Grunsven zal ze ook niet worden. Maar geldt dat niet voor de meeste kinderen? Voor April is tenminste ook geen toekomst als beroepscrimineel of corrupte bankier weggelegd.

Zonnetje
Misschien zal ze later in een groepsvervangend thuis wonen waar ze het zonnetje in huis zal zijn. Wellicht zal ze werkzaamheden verrichten tot haar eigen volle tevredenheid en die van haar baas. In ieder geval zal ze zelden ontevreden en bovengemiddeld gelukkig zijn. Wie ben ik om zo’n leven te veroordelen?

NIEUWS | VERHAAL V/E VROUW

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

christinachristina

helemaal mee eens , zal niet zeggen dat het altijd makkelijk is maar als ik dan naar mijn dochter van inmiddels 8 jaar kijk denk ik , godver wat ben je toch een gaaf wijf !!

SaskiaSaskia

Wij hebben een nu 28 jarige dochter met Down. Ze heeft een zware hartoperatie gehad, vorig jaar nog een zware beroerte, maar is ondanks alle narigheid die ze heeft gehad altijd het zonnetje in huis en een voorbeeld voor heel veel anderen

RENATERENATE

Heel goed verwootd zelf ook ren dovhterrt downsyndroom. Ik snap heel goef hoe het vorlt.

lindalinda

Mooi geschreven! Ik wens je dochter alle geluk toe voorhaar mooie leven!ze had zich geen betere ouders kunnen wensen!

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser