nieuws

Reddingsbrigade waarschuwt voor muien in zee: 'Overschat je zwemkunsten niet'

Reddingsbrigade waarschuwt voor muien in zee: 'Overschat je zwemkunsten niet'

Tientallen zwemmers zijn afgelopen week in de problemen gekomen toen zij in zee aan het zwemmen waren. Een fors aantal van hen werd door de stroming van een mui weggetrokken.

| Marloes van Wijnen

En konden daardoor niet of moeilijk op eigen kracht het strand bereiken.

Lees ook
Toerist omgekomen door ‘jetblast’ op Sint Maarten

Waarschuwing
Tien keer was er sprake van een levensbedreigende situatie. Daarom waarschuwt de Reddingsbrigade deze week nog eens extra voor de gevaren van een mui. Een mui is een smalle, langwerpige uitholling die loodrecht op het strand staat, waardoor water met veel kracht naar zee stroomt.

Dit moet je doen
Wie in een mui zit, moet zich laten meevoeren en als de stroming minder krachtig wordt, schuin weg zwemmen en met een boog terug naar het strand gaan. “Veel badgasten weten niet wat een mui is en raken in paniek als ze tegen de stroom in proberen te zwemmen”, zegt Elske Hoving van de Reddingsbrigade.

Advies
Voor de komende dagen is mooi weer voorspeld. De Reddingsbrigade adviseert badgasten en watersporters goed op de strandborden die bij de strandopgang staan te kijken en te letten op de vlaggen. Bij een rode vlag mag er niet gezwommen worden en bij een oranje windzak mag je niet met een luchtbed of rubberboot de zee op.

Zwemcultuur
“Mensen overschatten hun zwemkunsten vaak”, zegt Hoving. Daarbij constateert de Reddingsbrigade dat er ook steeds meer badgasten zijn die minder goed kunnen zwemmen. In Nederland hebben we een sterke zwemcultuur, iedereen gaat op zwemles en ziet het belang daarvan in. Mensen uit andere culturen hebben die zwemcultuur veel minder. Vaak hebben ze wel zwemles gehad, maar zwemmen in zee met stroming en golven is dan echt iets heel anders.”

Lees ook
Zwembond bezorgd om ‘turbozwemlessen’: ‘Zwemmen is geen trucje’

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser