Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Reclassering Nederland wil voor medewerkers gevaarlijke cliënten kunnen weigeren

Reclassering Nederland wil voor medewerkers gevaarlijke cliënten kunnen weigeren

Reclassering Nederland staat op het punt om veroordeelden die met de dood dreigen of zelf op een dodenlijst staan, te weigeren. Deze veroordeelden brengen de medewerkers in gevaar. 

| Stephanie Kersbergen

“Ik wil het risico niet lopen dat onze reclasseringswerkers overhoop worden geschoten”, zegt bestuursvoorzitter Sjef van Gennip tegen de Volkskrant

Lees ook
Drie aanhoudingen voor liquidatie broer kroongetuige Mocro-maffia

Kogelwerend vest

Reclasseringswerkers krijgen weleens cliënten op gesprek die een kogelwerend vest dragen, omdat ze bang zijn in de wachtkamer een rivaal tegen te komen. Of omdat ze bang zijn dat ze werden gevolgd. “Die is dus bang dat hier iemand binnenloopt met een automatisch wapen, waarna de kogels je om de oren vliegen”, zegt van Gennip. En dat betekent natuurlijk weinig goeds voor een reclasseringswerker.

Mocro War

Cliënten die een risico kunnen vormen voor de medewerkers zijn bijvoorbeeld de daders en verdachten die betrokken zijn bij de ‘Mocro War‘. Of juist criminele jongeren die hun gedrag niet veranderen. Omdat de medewerkers zich bij deze veroordeelden onveilig voelen, heeft Reclassering Nederland een lijst met criteria opgesteld van cliënten die een bedreiging vormen. De organisatie moet eigenlijk alle opdrachten van rechters en het OM uitvoeren, maar zouden dat type cliënt als onuitvoerbaar teruggeven aan het OM.

Enkelband

Nu is het al zo dat deze risicovolle verdachten niet meer op gesprek komen op kantoor, of bij de verdachten thuis. Maar Van Gennip vindt dat deze gesprekken op het politiebureau zouden moeten plaatsvinden. Of dat de verdachten enkelbanden krijgen en dat er dus helemaal geen inhoudelijke begeleiding meer is.

NIEUWS

Bron: de Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser