Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Reclame Britse kledingwebshop verboden omdat model 'te dun' is

Reclame Britse kledingwebshop verboden omdat model 'te dun' is

Het Britse Advertising Standards Authority (ASA) heeft drie televisiereclames van de kledingwebshop Nasty Gal verboden, omdat in de campagne een model te zien was dat volgens hen ‘ongezond ondergewicht’ heeft.

| Verena Verhoeven

De ASA ontving 22 klachten van kijkers. Zij vonden de reclames ‘sociaal onverantwoord’.

Te dun

De webshop laat in een reactie weten dat het model een Britse maat 8 (Nederlandse maat S) heeft, met een body mass index (BMI) van 18,8. Tussen de 18,5 en 25 heb je volgens de richtlijnen een gezond gewicht. De ASA vindt echter dat de poses van het model de aandacht vestigden op haar ‘prominente’ ribbenkast. “Hoewel het vrouwelijke model in de advertenties over het algemeen in verhouding leek te zijn, waren er specifieke scènes die, vanwege haar poses, de aandacht vestigden op haar slankheid”, zei de ASA in haar uitspraak.

Diversiteit

Nasty Gal laat weten dat het model bij een bureau werkt waar de gezondheid van de modellen een hoge prioriteit heeft. Het was volgens hen dan ook niet de bedoeling om de aandacht op haar dunne lichaam te leggen. “We willen alles doen wat we kunnen om positiviteit en diversiteit omtrent het lichaam te bevorderen.” De advertenties zijn desondanks na de uitspraak meteen verwijderd.

Lees ook
Model Robin Hölzken reageert op vooroordelen over te dunne modellen en haat in modewereld

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | MODE | LIFESTYLE | BUITENLAND

Bron: BBC | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser