nieuws

Rode zolen gaan we tóch niet (meer) bij Van Haren zien: Louboutin wint rechtszaak

Rode zolen gaan we tóch niet (meer) bij Van Haren zien: Louboutin wint rechtszaak

De Franse schoenenontwerper Christian Louboutin kan het alleenrecht claimen op rode zolen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie besloten in de zaak die Louboutin aanspande tegen winkelketen Van Haren.

| Kirsten Zijderveld

Het ontwerp met de kenmerkende zolen is origineel genoeg om Louboutin merkbescherming te gunnen, vindt het Hof.

Lees ook
Grote kans dat Van Haren ruzie over hak met rode zool van Louboutin gaat winnen

Onverwacht verlies

Van Haren verliest de zaak, die begon toen Louboutin in 2013 naar de rechter stapte, dus geheel onverwacht. De winkelketen had in 2012 damesschoenen met hoge hakken en rode zolen verkocht, voor een paar tientjes.

Inbreuk op handelsmerk

Van Haren pleegde daarmee volgens Louboutin inbreuk op zijn handelsmerk. De Fransman had zijn merk in de Benelux laten inschrijven. De schoenen van Louboutin zijn bekend om de hoge hakken met rode zolen en kosten honderden euro’s.

Advies

Het Hof gaat met het arrest ongebruikelijk in tegen het advies van de advocaat-generaal, die in juni 2017 had geoordeeld dat geen merkbescherming kan worden verleend aan een kleur “als concurrenten daardoor worden verhinderd om waren met hetzelfde functionele karakter aan te bieden”.

Definitieve uitspraak

De rechtbank in Den Haag had bij het EU-hof voor advies aangeklopt omdat in de Europese merkenrichtlijn wel “de vorm die een wezenlijke waarde aan de waar geeft” is beschermd maar er niets in staat over de kleur. De zaak gaat nu terug naar de rechtbank in Den Haag voor een definitieve uitspraak.

NIEUWS | MODE

Bron: ANP | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser