nieuws

Nu echt voor de rechter: uit wiens koker komt 'The Voice'?

Nu echt voor de rechter: uit wiens koker komt 'The Voice'?

Volgens de Ierse scriptschrijver Roy Barry heeft niet John de Mol, maar híj tv-knaller ‘The Voice’ bedacht. Zes jaar na de eerste verwijten komt de zaak voor de rechter.

| Martine Schut

Vandaag vinden achter gesloten deuren de getuigenissen van onder meer John de Mol en Marco Borsato plaats.

Lees ook
Anouk keert terug als coach in ‘The Voice of Holland’

Copyright
Roy Barry heeft twee jaar geleden zowel in de VS als in Nederland een aanklacht tegen Talpa ingediend. Volgens Barry heeft hij het concept van een talentenjacht waarbij de kandidaten alleen te horen (en niet te zien) zijn bedacht. Al in 2008 zou hij het copyright voor zo’n soort tv-programma hebben vastgelegd.

Misbruik
Barry beweert tevens dat een The Voice-medewerker toegang heeft gehad tot zijn idee. Die medewerker was destijds in dienst van The Entertainment Group, waarvan Marco Borsato één van de eigenaren was. Talpa heeft zich in de ogen van de Ier schuldig gemaakt aan ‘het schenden van vertrouwelijkheid’, ‘misbruik van zijn idee voor eigen gebruik’ en ‘het valselijk claimen het programma zelf te hebben bedacht’.

Getuigenissen
Om juridische redenen worden De Mol, Borsato, twee Talpa-medewerkers en oud-jurylid Roel van Velzen in Nederland gehoord. Voor de getuigenis van die laatste wordt nog een datum vastgesteld. Hij is bij de zaak betrokken, omdat hij wordt gezien als de bedenker van de draaiende stoelen.

‘Valse claim’
Na deze verhoren in de rechtbank van Lelystad wordt besloten of een Amerikaanse rechter zich over het auteursrecht gaat buigen. Talpa weerlegt de ‘valse claim’. In het Britse dagblad The Guardian zegt een woordvoerder: “Deze is volledig onwaar en ongegrond en wij zullen ons format krachtig verdedigen.”

Bekijk ook:
‘Alicia Keys uit haar dak bij blind audition The Voice’

NIEUWS | TV

Bron: de Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser