Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Even samengevat: 6 x de opvallendste opiniestukken over 'Sexy, but tired. But Sexy'

Even samengevat: 6 x de opvallendste opiniestukken over 'Sexy, but tired. But Sexy'

Het onlangs verschenen boek van Jamie Li roept behoorlijk wat reacties op. In ‘Sexy, but tired. But Sexy’ schrijft de YouTuber dat mannen áltijd zin hebben in sex, en dat vrouwen maar ‘zin moeten maken’.

| Yara Mureau

En daar is niet iedereen – als in héél veel mensen – het mee eens. Wij zetten een aantal opiniestukken onder elkaar.

‘Upcoming’ noemt het boek ‘toxisch’

Volgens platform Upcoming is het boek ‘toxisch’ oftewel: giftig. Want, schrijft de auteur ‘je móet spicy zijn, je móet je buikje verborgen houden en je cellulitis mag al helemaal nooit het daglicht zien’. In het boek staat bovendien dat je moet zorgen dat ‘je nagels, je haar en je poes zijn “gedaan” als je gaat bevallen’. ‘Je.Gaat.Bevallen.Doe.Normaal’, vindt Upcoming. Ook vindt het platform dat Jamie Li de rest van Nederland ‘vermoeit’. En daarbij, ‘het is zó onrealistisch dit.’ Upcoming geeft iedereen een tip: ‘Trek je niet te veel aan van dit boek’.

‘NRC’ noemt het boek ‘seksistisch’

In haar opiniestuk in  NRC betoogt Madeleijn van den Nieuwenhuizen dat er een verschil bestaat tussen ‘gevatte ironie om te chargeren of te lachen, en iets schandaligs zeggen met een grijns op je gezicht’. Volgens van den Nieuwenhuizen ‘schittert toch echt duidelijk seksisme’ in het boek. In Sexy, but tired. But sexy. staat namelijk deze zin: ‘Ik hoop dat je positiever in het leven staat en nooit je sexiness zal verliezen, cuz girls need to be sexy. And stay sexy. Even when they’re old & uitgelubberd.’ Maar ‘vrouwen moeten helemaal niets’. De maak-maar-zin-passage waar de kritiek vooral om gaat, vindt van den Nieuwenhuizen ‘ongepast’.

Insta-story Madeleijn van den Nieuwenhuizen:

‘Famme’ voelt met Jamie mee

Ook Marleen Staal schrijft een opiniestuk voor het online platform Famme, maar met een andere insteek dan bovenstaande stukken. ‘Ik vind het zielig voor Jamie, niet de haatcomments, maar om de wereld waarin zij leeft.’ In het stuk schrijft ze dat ze medelijden voelt, omdat ze ‘tussen de regels door onwetendheid leest in sommige passages uit haar boek’. Volgens Staal hebben ‘wij als maatschappij de bubbel gecreëerd waarin zij zit’. Zo vindt ze dat mensen zich gedragen naar de regels die door de maatschappij zijn opgelegd. ‘En daar is Jamie Li net zo goed slachtoffer van’.

‘OneWorld’ roept op invloed ten goede te gebruiken

Jamie Li is een influencer, die voor heel veel vrouwen – met name jonge vrouwen – een voorbeeld is. Volgens Justine van de Beek, schrijver van OneWorld, zou Jamie met haar boek een positief zelfbeeld kunnen neerzetten om haar lezeressen een ‘realistische blik op seksualiteit te bieden’. Maar, schrijft Van De Beek, ‘ze deed het tegenovergestelde. Dat is zonde en kwalijk.’ Wel noemt ze de beroepsgroep, social influencers, ingewikkeld omdat uiterlijk een van de belangrijkste dingen van het werk is. Maar, roept ze op: ‘Gebruik je podium alsjeblieft ten goede’.

‘Jamie Li, dring je ongezonde mening niet aan jonge meisjes op’

Dat kopt Nynke de Jong vandaag in het AD. De passages in het boek zijn inmiddels duidelijk, en De Jong geeft aan dat de woorden van de auteur weinig invloed hebben op haar. ‘Ik ben een oude vrouw die inmiddels prima weet dat je je cellulite helemaal niet hoeft te verbergen als je daar zelf geen zin in hebt’, schrijft ze in de krant. Maar, vindt ze, ‘Jamie zou eens moeten bedenken wie de lezeressen van haar boek zijn. En dat zij altijd nee mogen zeggen tegen sex.’

‘I beg your pardon?’, vraagt ‘Vrouw’ zich af

Journalist Jorien de Wit viel ook behoorlijk over het boek van Jamie. ‘Ik wil niet zeggen dat er iets mis is met je best doen voor een ander, want dat houdt een relatie gezond en levendig’, schrijft De Wit in Vrouw. ‘Maar doe dat niet alleen voor hem of haar.’ Ze sluit haar column dan ook af met: ‘Sla de adviezen opgetekend op de pagina’s van het boek alsjeblieft in de wind.’

Go Jamie

Ondanks de kritische geluiden van opiniemakers op het boek van Jamie, zijn er ook mensen die het boek wel als positief hebben ervaren.

In één ruk uitgelezen 📖. #sexybuttiredbutsexy #jamieli

A post shared by Catelijne Smaling 💗 (@c_smaling) on

Reactie van Jamie Li

We hebben gebeld met het management van Jamie Li, dat aangaf dat de YouTuber naar alle waarschijnlijkheid vandaag nog met een reactie komt op alles wat er over haar boek gezegd is.

Lees ook
Boek van YouTuber Jamie Li stuit op weerstand, met name door deze passage

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | ACHTERGROND | LIFESTYLE | MEEPRATEN

Bron: Upcoming/OneWorld/NRC/AD/Vrouw/Famme | Foto: LINDA.meiden 16 - Paul Berends

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser