nieuws

'Rambam' legt uit hoe dode stierkalfjes in je groene stroom terechtkomen

'Rambam' legt uit hoe dode stierkalfjes in je groene stroom terechtkomen

Denk je goed bezig te zijn met groene stroom, blijken er dode stierkalfjes in verwerkt te zijn. Dat ontdekte het tv-programma ‘Rambam’. Programmamaker Jelte Sondij (35) legt uit hoe het zit.

| Lisa Koetsenruijter

Klinkt macaber, en dat is het ook.

Lees ook
Operatie Dikke Dora: ‘Rambam’ onderzoekt effect kindermarketing

Stierkalfjes uit het stopcontact: leg uit.
“Het gebeurt nog steeds dat stierkalfjes worden afgemaakt. Ze geven natuurlijk geen melk, en sommige zijn te licht voor de voedselindustrie. Het is dan niet rendabel om ze bij te voeren, dus worden ze geëuthanaseerd. We vroegen ons af: wat gebeurt er met die dode kalveren?
“Het blijkt dat de lijken verbrand worden. Wat overblijft heet ‘diermeel’. Dat poeder wordt verwerkt in biomassa, een brandstof voor groene energie.”

Dachten we goed bezig te zijn met die groene stroom…
“Dat valt dus vies tegen. Ik vind het goed dat die stierkalfjes in elk geval nog ergens nuttig voor zijn, maar de stroom die ze ermee opwekken kun je niet echt groen noemen. De dieren komen namelijk lang niet altijd uit duurzame veehouderijen.
“Voor mensen die vegetariër of veganist zijn, is het extra wrang. Ook voor mensen die bewust eten en zich willen afkeren van de bio-industrie. Heb je groene stroom uit biomassa, dan houd je die industrie juist mogelijk in stand. We wilden de schaduwzijden van de melkindustrie laten zien, en dit is er een van.”

jeltesondij_stierkalf_rambam

Kun je zeggen welke leveranciers die ‘kalverenstroom’ gebruiken?
“Ik kan makkelijker vertellen welke bedrijven het niet leveren. We weten van Nuon dat ze alleen groene stroom uit water en wind halen, dus niet uit biomassa. En Greenchoice laat op zijn site zien waar zijn biomassa vandaan komt – uit cacaoschillen, bijvoorbeeld. Maar andere leveranciers, zoals Eon en Essent, specificeren niets over hun biomassa. Daarmee kunnen ze dus niet garanderen dat er geen dode stierkalfjes in zitten.”

Wat kun je als consument doen als je dit systeem niet in stand wilt houden?
“Kies voor een leverancier die transparant is over waar zijn groene stroom vandaan komt. Doen ze dat niet, kies dan in ieder geval voor een bedrijf dat geen biomassa gebruikt. Anders heb je kans dat er een hele kinderboerderij in verwerkt is.”

RamBam is vanavond om 21:50 uur te zien op NPO3.

NIEUWS | TV

Foto: VARA Wessel de Groot / Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser