Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Radar maakt schokkende docu over winst in de zorg

Radar maakt schokkende docu over winst in de zorg

Tien jaar na de invoering van het huidige zorgstelsel blikt ‘Radar Extra’ terug. Wat heeft de marktwerking in de zorg ons gebracht? Antoinette Hertsenberg maakte een ontluisterende documentaire. 

| Annemarie van Ulden

Schokkende details komen boven water, zoals: artsen blijken onnodig te opereren, om (extra) geld te verdienen aan de patiënt.

Twee keer opereren is dubbel cashen
In het ‘nieuwe’ zorgstelsel worden ziekenhuizen geacht winst te maken en is de productie die ze draaien van belang. Oftewel: het aantal operaties en het geld dat het oplevert. In praktijk gebeurt het bijvoorbeeld dat een kind soms twee keer wordt geopereerd – bijvoorbeeld voor buisjes in de oren en het knippen van de amandelen – terwijl dat ook makkelijk in één keer zou kunnen. Twee keer de pijn, narcose en ziekenhuisopname voor het kind, betekent namelijk ook twee keer 1240 euro voor het ziekenhuis.

Extra onderzoek
Artsen behandelen, zo zegt een ex-patiënt, bovendien meerdere patiënten tegelijk, omdat dat meer oplevert. En regelmatig wordt extra onderzoek uitgevoerd, terwijl daar geen duidelijke reden voor is. Volgens artsen weten we van 30 tot 50 procent van de behandelingen niet of het wel effectief is. En als je als patiënt wisselt van ziekenhuis, moet je alle onderzoeken vaak opnieuw doorlopen.

100 miljard euro
In de medische sector wordt daarom ook wel gesproken over ‘productietenten’ als het over ziekenhuizen gaat. De zorgkosten nemen sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 ieder jaar toe en dat komt helemaal niet alleen door de vergrijzing (slechts 15%), zoals vaak wordt beweerd. Inmiddels geven we jaarlijks bijna 100 miljard euro uit aan zorg: meer dan aan onderwijs, wetenschap, defensie, infrastructuur en veiligheid en justitie bij elkaar. En dat terwijl marktwerking er juist voor zou moeten zorgen dat de zorg efficiënter en goedkoper wordt.

Lees ook: Schippers wil ‘zwijgcontract’ in de zorg verbieden

Zorg is vooral duurder geworden
Een verzekerd stel dat gebruikmaakt van zorg, betaalt nu ruim 4000 euro per jaar (premie en eigen risico). Hetzelfde stel betaalde in 2006 slechts 2600 euro per jaar en een eigen risico was er nog niet, je kon zelfs geld terugkrijgen. Hertsenberg spreekt voor Radar Extra met patiënten, zorgverzekeraars, bestuursvoorzitters en andere betrokkenen. De documentaire bestaat uit twee delen, deel twee is volgende week maandag te zien om 20.30 uur, op NPO1.

Meer info over de documentaire vind je hier. Ook kun je hier de aflevering en fragmenten van gisteravond terugkijken.

NIEUWS | ACHTERGROND

Bron: Radar Extra | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

chrischris

"De documentaire bestaat uit twee delen, deel twee is volgende week maandag te zien"2x de kijkers naar je toe trekken, had ook in 1 aflevering gekund.

John RamboJohn Rambo

Ontelbare keren tref ik mensen die niet vrijwillig met een bedrijf te maken willen hebben, maar gedwongen willen worden door de overheid.En het ergste: Ze willen dat andere mensen ook gedwongen worden om hetzelfde te accepteren.Als die overheid een heel groot deel dan in eigen zak steekt, kijken we de andere kant op ("Je hebt altijd wel enkele rotte appels, hé?").Als het dan helemaal kapotgereguleerd is, en het geld in de verkeerde zakken verdwenen is, laten we ons wijs maken dat dit komt door 'Marktwerking'.Wederom willen we nog meer regels en bemoeizucht van de overheid.Die was er voorheen namelijk nog niet, toch?Nu is het zo dat de verzekeraars regelmatig om de tafel gaan zitten met minister Schippers van 'Volksgezondheid', en samen bespreken hoe ze de burger nog een poot uit kunnen draaien, en een oor aan kunnen naaien.Voor haar diensten krijgt Schippers straks vast een lui baantje in de raad van bestuur van een grote verzekeraar, met bijbehorend salaris.Google maar eens "Ex politici in de zorg", en kijk waar ze opeens allemaal zijn gebleven. Dan kun je gelijk zien waar je geld heengaat.Dit kan, omdat je gedwongen wordt om te betalen, en niet werkelijk een keuze hebt. De verzekeraars zijn in feite allemaal filialen van de overheid.Net als bij de banken, lopen ze bij mekaar in en uit.Maar als je tegen marktwerking bent, is dat toch exact wat je wil.Stel je voor dat de directeuren van alle supermarkten in Den Haag bij elkaar kwamen, en hun strategie gingen bespreken, en je gingen verplichten om maandelijks een vast bedrag te betalen, of bepalen of je de spruitjes nu ook per stuk zou kunnen kopen, omdat ze die zelf onbetaalbaar hebben gemaakt.Alles wat ze afspreken kun je zelfs terugvinden op overheidssites.En dan geloof jij nog dat ze er voor jou zitten?Het is ieder voor zich, en jouw belang vertegenwoordigen ze al lang niet meer.Kijk maar eens om je heen, en kijk wat er allemaal gebeurt in de wereld, dankzij onze overheid.Eerst creëren ze een probleem, wachten even, en het gepeupel komt naar mammie overheid gerend voor een oplossing.Want mensen zijn zó kort van geheugen...

henkhenk

Hoop dat ze zichdit tot de volgende verkiezingen wel onthouden.

MathieuMathieu

Het falen van overheidsgereguleerde zorg is toch niet in de schoenen van marktwerking te schuiven? Welke marktwerking? Verzekeraars zijn verplicht om een basisverzekering die door de overheids is opegesteld aan te bieden. Burgers zijn verplicht om dit product te kopen. De overheid mag bepalen wie een vergunning krijgt om uberhaupt een verzekering aan te bieden. Ze stellen daarbij enorm hoge toetredingseisen dat enkel de grootste bedrijven dit aankunnen. Zij verdelen de markt met prijzen die door de overheid worden vastgesteld waardoor er sprake is van een kartel van afgesproken prijzen. Ziekenhuizen zijn als de dood om hun prijzen vrij te geven. Er is totaal geen prikkel om op prijs te concurreren waardoor al jaren de kosten sneller dan inflatie stijgen. Ik kan nog even doorgaan.De notie dat er marktwerking in de zorg is een hardnekkige leugen gepropageerd door mensen die nog meer overheidsmacht over onze zorg wil geven. Maar daar is m.i. de zorg toch te belangrijk voor.

RogerRoger

En dan vergeten ze nog het deel dat direct van je inkomen ingehouden wordt (ongeveer 12%) en daarnaast hebben wijnog 1100,- aan niet vergoede zorgkosten mogen aftikken.h

vincent van den heuvelvincent van den heuvel

en dan die psychologen/haters die 550 euro per uur durven te vragen. En dat noemt zich hulpverlener....

RuudRuud

Geloof me, dit alles geschiedde ook ten tijden van het ziekenfonds. De mens als melkkoe voor geldelijk gewin. Voor status. Ook de gezondheidszorg is zelf al jaren doodziek. Ziekelijke mensgeesten.

Mark GeerdinkMark Geerdink

Waarom zou Hertsenberg ineens iets anders moeten/willen gaan doen??? Gewoon: ze heeft gelijk en dus zal ze wel moeten vertrekken. Laten we wel wezen: de zorg in Nederland is "verkocht"aan de verzekeringsmaatschappijen en dat kan ook niet anders want onze overheid heeft zich jaren geleden al opgehangen aan diezelfde groep kassiers. Of het nu gaat om de pensioenen of over de ziektekostenverzekeringen;het zijn allemaal dezelfde partijen die ons hebben gebracht waar we nu staan. De gemiddelde huisarts studeerde niet voor "arts"maar heeft "medicijnen"gestudeerd....Geef ik u te raden wie die studie "sponsorde"of op z'n minst één of meerdere medische faculteiten op de been hielden/houden.....hetzelfde bedrijf dat u nu één of meerdere tabletten laat slikken en aandelen heeft in- of bezit wordt door uw verzekeringsmaatschappij. Nederland is ziek....maar wordt ook ziek gehouden...

Danielle Jb PierotDanielle Jb Pierot

Ongelijkheid en het wegkijken v d gehandicapten/zieken die zich verwaarlozen etc in Nederland@komuitdattonrrentje.

m.a.den hertogm.a.den hertog

Consultant Sander Spijker, echtgenoot van de minister van Volksgezondheid, leert zorginstellingen trucjes om zoveel mogelijk geld aan hun patiënten te verdienen.

Wilma StehouwerWilma Stehouwer

de hele marktwerking in de zorg is natuurlijk mislukt. Dat zie je ook aan de prijzen van onderzoeken. Onze buurman moest aan zijn rug geopereerd worden en is op grond van geloof niet verzekerd. Hij ging naar België omdat daar betere speicalisten zijn en er moest een onderzoek wat hij hier in Nederland al had gehad (en betaald) voor € 175,00 over doen omdat de arts vond dat er teveel tijd was verstreken en hij de laatste scans wilden hebben. In België betaalde hij 75 euro. Dus 100 euro minder voor precies hetzelfde onderzoek.En zo zijn er talloze voorbeelden te vinden. Alles wordt alleen maar duurder, het eigen risico gaat steeds meer omhoog en ik ken zo veel mensen die helemaal niet meer naar een dokter gaan omdat ze bang zijn dat ze het eigen risico niet kunnen betalen. Het is weer terug naar af, de artsen zijn alleen te betalen voor de rijke mensen en de armen kunnen dood vallen, letterlijk.

AnjaAnja

Alleen te betalen voor de rijken, maar je uit geloofsoverwegingen niet laten verzekeren? Denk niet dat je enig recht van spreken hebt als je je expres niet laat verzekeren (welke god ooit tegen een verzekering zou zijn laten we maar in het midden...)

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser