Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Quest'-journalist leeft maand op voedingsshakes: 'Het vet smelt weg'

'Quest'-journalist leeft maand op voedingsshakes: 'Het vet smelt weg'

We eten van alles en nog wat, terwijl er shakes bestaan die alle voedingsstoffen bevatten. Journalist Frank Beijen van maandblad Quest leefde een maand op die shakes.

| Anouk Kemper

In eerste instantie is Frank geen fan van de voedselvervanger.

Geen zin in eten
Bah, wat een vieze pap. Het kost me een vol uur om de beker leeg te krijgen, schrijft hij in de laatste Quest. Frank was benieuwd wat het zou betekenen een maand op Joylent te leven. Deze voedselvervanger is de Nederlandse variant van Soylent. Het Amerikaanse origineel werd bedacht door software-ontwikkelaar Rob Rhinehart. Hij zag eten als een vervelende onderbreking van zijn bestaan en vermoedde dat er een makkelijkere manier moest zijn om zijn lichaam te voeden. Na een crowdfundingcampagne en intensief wetenschappelijk onderzoek is het product – een poeder – sinds mei 2014 online te bestellen.

Doei supermarkt
Omdat Soylent alleen in de VS is te krijgen, drinkt hij dus de shakes van Joylent – op de markt gebracht door Joey van Koningsbruggen. Na een eerste etmaal vol honger en slapte krijg ik de smaak te pakken, aldus Frank. In het eerste weekend merk ik de voordelen: ik hoef niet naar de supermarkt, heb nauwelijks afval en besteed geen tijd aan koken. De shakes zijn dan ook niet bedoeld om af te vallen, maar puur voor de tijdsbesparing.

Weten we dat ook weer
Na een week is de journalist best tevreden. Hij voelt zich goed, zowel fysiek als mentaal. Al vraagt iedereen naar zijn ontlasting. For your information: Die is niet anders, maar het is wel duidelijk minder. Check! Toch baalt hij van het feit dat hij niets lekkers kan eten. Tijdens een etentje met vrienden, zit Frank opgescheept met zijn aardbeienshake. Van het prettige sociale effect van samen eten blijft niets over als je een shake voor je neus hebt. 

Te weinig vet
Halverwege het experiment wordt het tijd voor een bezoekje aan de diëtist. Frank is bang dat hij gewicht kwijt is. En inderdaad: Ik weeg nu 72 kilo, twee kilo minder dan op de eerste dag. Ook zijn vetpercentage is gedaald van 13,5 naar 8,7 procent. Daarop raadt de diëtiste aan om van vier naar zes shakes per dag te gaan.

Heerlijk
Frank is zo blij als een ‘jarig kind’ als hij na een volle maand weer normaal mag eten. Het belangrijkste dat hij heeft geleerd, is dat eten veel meer is dan ‘voedingsstoffen tanken’. Ik heb het bijten en kauwen ontzettend gemist. Net als lekkere smaken en de sociale kant van samen eten. Wat is eten toch heerlijk. 

Lees hier zijn hele verhaal voor €0,49 via Blendle.

Journalist Frank Beijen

frank

NIEUWS | ETEN & DRINKEN

Bron: Quest | Foto: Facebook Frank Beijen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

AlwinAlwin

Voor een bliologische en gluten, soja, lactose vrije oplossing kan je Vexx Premium Food proberen. Ik gebruik het enkele keren per weer als vervanger voor mijn maaltijd. Werkt echt fantastischKijk op www.vexx.nl voor meer informatie

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser