Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

PVV dient motie van wantrouwen in tegen Rutte omdat hij al van leugen Zijlstra wist

PVV dient motie van wantrouwen in tegen Rutte omdat hij al van leugen Zijlstra wist

De PVV dient een motie van wantrouwen in tegen premier Mark Rutte. De partij neemt hem kwalijk dat hij de Tweede Kamer niet direct heeft geïnformeerd over de leugen van minister Halbe Zijlstra. 

| Kirsten Zijderveld

“Onaanvaardbaar”, vindt Wilders.

Lees ook
Halbe Zijlstra treedt af als minister van Buitenlandse Zaken 

Leugen Zijlstra

Halbe Zijlstra is al sinds gisteren het gesprek van de dag en trad vanmiddag af als minister van Buitenlandse Zaken. Hij loog over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst van president Poetin en hij interpreteerde Poetin ook nog verkeerd.

Rutte zei niets

Premier Rutte wist al een paar weken dat zijn minister had gelogen. Maar omdat ze hadden afgesproken dat Zijlstra er zelf mee naar buiten zou komen, heeft hij niets gezegd. Volgens de PVV had de premier de plicht om de Kamer te informeren. “Dit gaat over de kern van het functioneren van de Kamer”, aldus Wilders.

‘Inschattingsfout’

Rutte zegt dat hij de impact van de leugen heeft onderschat en noemt het een ‘politieke inschattingsfout’. De premier heeft de situatie naar eigen zeggen op twee momenten onderschat: de eerste keer toen de Volkskrant in oktober al een keer over de kwestie schreef. De tweede keer was onlangs, toen Zijlstra het aan aan hem opbiechtte.

Lees ook
Russische ambassade uit felle kritiek op ‘anti-Rusland propaganda’ leugen van Halbe Zijlstra

‘Geen doodzonde’

Rutte maakte toen de inschatting dat het “een zonde, maar geen doodzonde” was en dat Zijlstra met een goede uitleg wel door zou kunnen.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser