nieuws

Puik werk van Nederlandse chirurgen: teen wordt nieuwe duim

Puik werk van Nederlandse chirurgen: teen wordt nieuwe duim

Van een grote teen een duim maken: het is een zeldzame operatie, maar samen met twee collega’s heeft handchirurg Robert de Wijn het voor elkaar gekregen.

| Pim Prins

“Je zou het kunnen zien als de heilige graal van de handchirurgie”, zegt de chirurg tegen RTL Nieuws.

Lees ook
 Vanellope is geboren met hart buiten lichaam en overleeft drie operaties

Zeldzaam
De handchirurg laat dan ook weten ontzettend blij te zijn. Een teen-duim-operatie “is zeldzaam omdat het niet vaak voorkomt dat iemand zijn duim verliest en daarna bereid is om een ingewikkelde operatie en lang hersteltraject in te gaan en zijn grote teen op te offeren.”

Weer functioneel
Lastige aan de elf uur durende operatie is dat de duim – uiteraard – functioneel moet zijn. “Het gaat bij de ingreep niet alleen over het laten overleven van de nieuwe duim, maar ook over het aansluiten van zenuwen en pezen zodat de nieuwe duim ook gebruikt kan worden.” De patiënt is volgens de chirurg in ieder geval tevreden met het resultaat tot nu toe. “Hij is begonnen aan een lang revalidatietraject.”

Toedracht
De man die nu een teen als duim heeft, verloor zijn linkerduim bij een bedrijfsongeval afgelopen juni. Er zijn meerdere pogingen gedaan om de duim te redden, maar die mislukten. Protheses bestaan niet en omdat de man per se weer wilde kunnen motorrijden, werd er gekozen voor deze operatie.

NIEUWS

Bron: RTL Nieuws | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser