Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Deze psycholoog is tegen 'doorgeslagen feminisme' en dat leidt tot verhitte gemoederen

Deze psycholoog is tegen 'doorgeslagen feminisme' en dat leidt tot verhitte gemoederen

De Volkskrant‘ sprak met voor- en tegenstanders van de populaire psycholoog Jordan Peterson die onder meer fel tegen ‘doorgeslagen feminisme’ is. De uitspraken in het stuk houden de gemoederen op social media bezig.

| Verena Verhoeven

‘De boze witte man wil zijn mannelijkheid terug’, kopte de krant dit weekend.

Lees ook
Komisch: interviewer lijkt tijdens gesprek met Fay Weldon feministischer dan zij

Jordan Peterson

De Volkskrant noemt de 55-jarige Peterson ‘pleitbezorger van de jonge, witte man in crisis’. De Canadees verzet zich onder andere tegen politieke correctheid, postmodernisme en identiteitspolitiek. Ook is hij erg tegen het steeds sterker opkomende feminisme. ‘Dat zou uit naam van gelijkheid mannen kort willen houden en onveranderlijke biologische sekseverschillen negeren’, schrijft De Volkskrant over Petersons mening. ‘In de media is Peterson vaak tot tranen toe geroerd over het erbarmelijke lot van deze jongemannen die geen mannen meer durven te zijn.’

Vertaling boek

De krant sprak voor- en tegenstanders van de psycholoog naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van zijn bestseller 12 Rules for Life: an Antidote to Chaos die deze week uitkomt. De voorstanders vinden dat mannen door het feminisme ondergewaardeerd worden. ‘Zij zijn het erover eens dat de Canadese hoogleraar een reëel probleem heeft aangestipt: mannen delven in toenemende mate het onderspit, hun schoolprestaties hollen achteruit, op de arbeidsmarkt komen ze steeds moeilijker mee – het gevolg is statusverlies’, vat De Volkskrant samen.

Traditionele man-vrouwverhouding

Eén van die medestanders is Jesper Jansen (27), groot fan van Peterson. Hij denkt dat zijn generatie terugverlangt naar de traditionele man-vrouwverhoudingen uit de jaren vijftig: “Ik vind het mijn plicht dat mijn vrouw niet hoeft te werken als er kinderen zijn”, zegt hij tegen de krant. “Mijn vriendin kan niet wachten om lunchpakketjes voor de kinderen te maken en ze naar voetbal te brengen.”

Opschudding

Naast Jansen citeert de krant ook onder andere Amerikaan Julien Blanc (‘die cursussen geeft aan mannen hoe ze zo snel mogelijk vrouwen het bed in kunnen manipuleren’), de Nederlandse Tom Gorny (die een bedrijf heeft dat mannen traint in hun ‘persoonlijke groei’ en succes met vrouwen) en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Het resulteerde in een longread die voor opschudding zorgde op social media. Met vooral veel tegenstanders.

Lees het hele stuk uit De Volkskrant hier.

NIEUWS | LIFESTYLE | KRANTENTIP

Bron: De Volkskrant / Twitter | Foto: ANP / Twitter @Gert_Van_Dijk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser