nieuws

Primark overtreedt de regels: 'Personeel voelt zich regelmatig gekleineerd'

Primark overtreedt de regels: 'Personeel voelt zich regelmatig gekleineerd'

Vakbond FNV Handel stelde onlangs een enquête op naar aanleiding van klachten van medewerkers van kledinggigant Primark. De uitkomsten zijn schokkend te noemen.

| Martine Schut

Een groot deel van het personeel voelt zich regelmatig gekleineerd.

Lees ook
Honderden klachten van personeel Primark over arbeidsomstandigheden

Intimidatie
“Maar ook geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers en door camera’s”, zo reageert FNV-bestuurder Niels Suijker. Bijna 1200 (oud-)personeelsleden van Primark hebben de vragenlijst van FNV ingevuld. Een groot deel hiervan komt volgens de vakbond uit de steden Amsterdam, Eindhoven en Groningen.

Over de grens
Uit de enquête blijkt ook dat Primark het helemaal bont maakt als het gaat om ziekmeldingen. Sterker nog, het bedrijf overtreedt gewoon de regels. Zo wordt door leidinggevenden gevraagd naar de aard van de ziekte en wordt het loon vaak niet doorbetaald. Zo’n 66 procent van de personen die de enquête heeft ingevuld, stuitte op deze problemen.

Doodziek
‘Ziekmelding is vreselijk. Je gaat bijna liever doodziek aan het werk dan dat je HR moet bellen met een ziekmelding. Ze willen alle details. Als je niet uitkijkt, melden ze je niet ziek, maar maken ze er een onbetaalde dag of vakantiedag van. Elke ochtend moet je opnieuw bellen. Het gebeurt soms dat er gewoon gezegd wordt: ‘Volgens mij valt het wel mee en kan je gewoon werken’, schrijft een ex-medewerker uit Zoetermeer. Niels Suijker laat weten snel met Primark in gesprek te gaan om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

NIEUWS | MODE | LIFESTYLE | BUITENLAND

Bron: FNV | Foto: Hollandse Hoogte: Edwin Janssen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser