nieuws

Priesters in Pennsylvania verhulden seksueel misbruik bij meer dan duizend kinderen

Priesters in Pennsylvania verhulden seksueel misbruik bij meer dan duizend kinderen

Zes bisdommen in de Amerikaanse staat Pennsylvania hebben de afgelopen zeventig jaar verhuld dat meer dan driehonderd priesters zijn beschuldigd van het seksueel misbruiken van meer dan duizend kinderen.

| Marlie van Zoggel

Dat concludeert een zogeheten grand jury in een rapport, op basis van interne documenten van de bisschoppen.

‘Duizenden’ slachtoffers

Hoewel de bevindingen schokkend zijn, geven ze volgens de onderzoekers nog geen compleet beeld. ‘Sommige documenten zullen verloren zijn gegaan, sommige kinderen zullen nooit naar buiten hebben getreden met hun verhaal. Het echte aantal slachtoffers loopt waarschijnlijk in de duizenden’, zo staat er in het rapport dat dinsdag werd vrijgegeven.

Misleidend

De afgelopen jaren kwamen vaker verhalen naar buiten van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk, maar volgens de onderzoekers niet eerder op deze schaal. De publicatie van het rapport liep vertraging op omdat een aantal mensen die in het rapport werden genoemd juridische stappen ondernam. Zij noemden de bevindingen ‘vals’ en ‘misleidend’.

Paus

Dat het rapport nu alsnog is verschenen is mede te danken aan de procureur-generaal van het Amerikaanse Openbaar Ministerie. Hij schreef eind juli een brief naar het hoofd van de rooms-katholieke kerk, paus Fransciscus, met de vraag of de paus de kerkleiders nadrukkelijk wilde verzoeken te stoppen met ‘pogingen om overlevers het zwijgen op te leggen.’

Lees ook
Twaalf priesters geschorst om seksueel misbruik Katholieke Kerk

 

NIEUWS | OPMERKELIJK | BUITENLAND

Bron: CNN, NY Times | Foto: Getty

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser