Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Presentatrice Sofie van den Enk: 'De fles is ook prima'

Presentatrice Sofie van den Enk: 'De fles is ook prima'

De borstvoedingsmaffia is doorgeschoten in de lobby voor moedermelk, betoogt presentatrice en schrijfster Sofie van den Enk vandaag in ‘Opzij’. 

| Malin Kox

Ze schrijft de column naar aanleiding van de reacties van lactatiekundigen op haar – nog te verschijnen – boek ‘De Melkfabriek’.

R-E-S-P-E-C-T
Want verschillende personen uit die beroepsgroep weten nu al te vertellen dat haar boek “geen aanrader” is. “De toon zou niet respectvol zijn”, schrijft Sofie. Waar zij de fles “prima” vindt als je de baby niet met de borst kunt of wilt voeden, zet de borstvoedingsmaffia (en ja, “die maffia is er wel degelijk”) de keuze tussen aanhalingstekens in hun tweets. “Kennelijk is er helemaal geen keuze.”

Ploetermoeder
“Ik vind dat het afgelopen moet zijn”, stelt Sofie, doelend op de dwingelandij waarmee kersverse moeders worden bewogen om toch maar door te ploeteren met de borstvoeding om uiteindelijk het gevoel te hebben dat ze tekort zijn geschoten als dat niet lukt. “Geen enkele moeder dient een schuldgevoel aangepraat te krijgen over de keuze voor de fles.”

… als kiespijn
Want ja, dat tegenwoordig tachtig procent van de moeders begint met ”borstvoeding is mooi, want het is leuk, goed en handig en het heeft onomstotelijke voordelen ten opzichte van de fles”, meent Sofie van den Enk. Alleen… “Vrouwen die andere vrouwen keuzes tussen aanhalingstekens gunnen, kunnen we missen als krijsende baby’s om drie uur ’s nachts.”

NIEUWS | BEKEND

Bron: Opzij | Foto: LINDA.119/Carmen Kemmink

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

CorienCorien

Als oud kraamverzorgster (28 jaar geleden geslaagd) heb ik in mijn werk heel vaak met dit onderwerp te maken gehad. Mijn ervaring is na al die jaren waarin ik met zoveel verschillende vrouwen te maken heb gehad (die of nog aan het bevallen waren als ik bij hen thuis kwam,of net bevallen waren) doe wat je hart je ingeeft en dat werkt vaak het beste. Ik heb moeders begeleid die met tranen in hun ogen aan me vroegen 'kun jij er alsjeblieft voor zorgen dat de borstvoeding bij mij gaat lukken,want ik wil dit zo graag 'en dan gingen we ervoor met hart en ziel. Ik heb ook moeders begeleid die riepen met tranen in hun ogen 'alsjeblieft! Ik wil liever de fles geven maar iedereen zegt dat de borst beter is maar ik wil dat eigenlijk helemaal niet, wat moet ik nu? 'Dan hadden we een eerlijk gesprek met alle 'voors'en 'tegens'en dan kwam daar een oplossing uit waar elke moeder zich het prettigst bij voelde. En of dat nu fles of borst was maakte mij echt niets uit. Mijn ervaring is dat je kiest voor dát wat voor jou als moeder het prettigst is zodat band met je baby nog optimaler wordt. En daar gaat het volgens mij om.Het is net als met bevallen,je kunt er van te voren van alles over bedenken ,op het moment daar gaat toch alles anders en kun je niet meer doen als je aanpassen aan het scenario van dat moment. Daar kun je heel moeilijk over doen maar het is realiteit.Dus....alle aanstaande moeders, laat je niet gek maken,doe wat je hart je ingeeft en heb maling aan de zogenaamde buitenwereld. Buitenwereld, respecteer de beslissing en houd je eigen verhaal lekker voor je. Ik denk dat de wereld er zo een stuk leuker uit zal gaan zien ????

SiskaSiska

"keuze"tussen aanhalingstekens zetten omdat je denkt dat volwassen vrouwen een keuze maken voor flesvoeding omdat ze een advertentie zien, is een belediging voor de vermogens van vrouwen. Wij groeien op met advertenties en kiezen inmiddels zelf waardoor we ons laten beinvloeden. Er is onnoemelijk veel informatie over borstvoeding te vinden en dat wordt ook gelezen. En dus vrouwen kiezen zelf op basis van kennis en eigen inziccht. Ik werk al ruin 30 jaat in de kraamzorg en wij geven geen gratis proefzakjes voediing weg. We hebben ze hoogstens stiekum in onze tas om als het nodig is bij te voeden te voorkomen dat een gezin bij nacht en ontij een duur groot blik moet kopen. En dat we dat stiekum moeten doen, is al erg genoeg. En komt idd omdatoveralin de geboortezorg vraagtekens worden gezet bij de vermogens van vrouwen om zelf keuzes te maken.Tijd da dit stopt. Dus HEAR, HEAR, Sofie

DianeDiane

Ik wordt altijd zo moe van die Nederlandse moeders... Geen ruggeprik want je moet je 'oerpijn'voelen om echt van je kinderen te houden... Als je geen borstvoeding geeft hou je ook niet genoeg van je kind en o wee als je ook nog eens full-time werkt want wie 'neemt 'er nu kinderen als je er zelf niet voor wil zorgen!Altijd dat belerende vingertje naar iemand anders. Ik ben in veel ogen dus de slechtste moeder aller tijden. Ik ben lekker twee keer met een ruggeprik bevallen, heb 4 weken borstvoeding gegeven en werk meer dan full-time. Maar het kan mij niets schelen wat al die zieligerds (want dat ben je in mijn ogen als je altijd een ander afkraakt zonder dat je iemand of een situatie kent) er van vinden. Ga lekker tegen je man zeiken (dat doe je vast ook.... zal hij heel blij mee zijn). Mijn kinderen zijn hele blije kinderen! En mijn man ook:)

angelinaangelina

Lieve dames,Het zou zo fijn zijn als we elkaar in onze waarde laten. Het (leven) is niet zo zwart wit. Geef jij je kindje fles voeding (om welke reden dan ook), hartstikke goed. Krijgt je kindje de borst en gaat dat goed? Heel erg fijn. Het is jouw kindje en jouw keuze.Natuurlijk hebben de lactatiekundigen hier iets over te zeggen en inderdaad wordt er wel erg veel reclame gemaakt voor kunst voeding. Maar dan nog ligt de waarheid in het midden.Als je je kindje wel graag de borst had willen geven het lukt niet, dan is het vreselijk om ook nog eens te moeten horen van anderen dat je dan blijkbaar een slechte moeder bent en je best niet gedaan hebt. En zelfs als je om geheel andere reden kiest voor flesvoeding, het is jouw keuze. Over anderen een oordeel vellen is zo snel gedaan, “moederschap verdienen”, maar ook “iemand in de hoogste boom hangen” dat kan ik niet bevatten. We zijn toch allemaal mensen met hart en ziel? En daarnaast zijn we moeders die ontzettend ons best doen en alles over hebben voor onze kids, met of zonder moedermelk.Angelina

dirksmamadirksmama

Mevrouw Van Enk snapt het niet of wil het niet snappen. Borstvoeding heeft helemaal geen 'onomstotelijke voordelen'. Aan het niet geven of krijgen kleven nadelen, maar als je een bewuste keuze maakt dan neem je die toch zeker gewoon op de kòop toe?Mijn persoonlijke ervaring is nou niet bepaald dat borstvoeding 'opgedrongen'werd, eerder het tegendeel.

CarolineCaroline

Het opdringen van keuzes aan moeders heeft niets te maken met kunstvoeding versus borstvoeding, maar komt bij meerdere kwesties in de opvoeding terug. Als je de borstvoedingsmaffia aanhaalt, kun je de flesvoedingsmaffia ook niet vergeten ;)

JetJet

Geweldig artikel. Laat het me even lekker zelf beslissen zeg. Er is zeker een borstvoedingsmaffia in Nederland. Ik heb er zeer bewust voor gekozen geen borstvoeding te geven: gedoe. Nou prima toch? Volgens mij is het mijn borst en en mijn kind of vergis ik me?

BrittBritt

Ik heb mijn beide dochters de eerste 3 maanden de borst gegeven en toen bewust mee gestopt. Ik had weer eens trek in een goede whiskey en geen zin in kolven. Vond het mooi geweest. Als het mij niet zo makkelijk was afgegaan hadden ze gewoon de fles gekregen. Met liefde! Want daar draait het om. Liefde. En geen Vroedvrouw, lactatiekundige of kraamzorg hoeft mij te vertellen wat het beste is voor MIJN kind. Zij hebben op andere punten ook gebruik getracht te maken van mijn onzekerheden als 'jonge moeder'nou en daar gingen ze toch mooi nat. Ik was wel een 'nieuwe moeder'maar niet meer zo heel jong en nuchter genoeg om mijn eigen koers te varen. Ook zo met dat vervelende belerende toontje van het Ouder &Kind Centrum. Toen ik besloot daar met mijn tweede niet meer heen te gaan, vanwege de negatieve ervaringen met mijn eerste, werd ook dat een hele heisa waar meerder mensen van 'de staf'zich over moesten buigen of dit wel zomaar mocht en dat ik mijn kind zorg ontzegde!!! Let wel, mijn kind was kerngezond en ze kreeg gewoon haar vaccinaties. Daarnaast heb ik een prima huisarts mocht er iets zijn.

StaceyStacey

Jeetje Anna, jij bent er dus 1 van de maffia. Mijn dochter heeft nooit kunstvoeding gehad en heb ik tot 16 maanden borstvoeding gegeven. Toen stopte het helaas vanwege de zwangerschap van mijn andere dochter, anders was ik lekker doorgegaan. Maar een ander veroordelen op het geven van kunstvoeding??? Nooit!! Het zou zoveel beter zijn voor de borstvoedingswereld als dames als jij gewoon lekker hun mond houden en een ander in zijn waarde laat. Of deze moeders nou bewust kiezen voor de fles of noodgedwongen vanwege medicatie, ongemakken, of andere ellende. (En geloof me, ikzelf heb voldoende ellende doorstaan in mijn borstvoedingsperiode)

JoJo

De reden dat lactatiekundigen het woord 'keuze'tussen aanhalingstekens zetten heeft er misschien mee te maken dat je als zwangere en ala jonge moeder constant met kunstvoedingsmarketing geconfronteerd wordt, van gratis samples van de kraamzorginstantie (als de borstvoeding nog niet eens goed op gang is) tot de constante vraag vanuit de omgeving waarom geef je eigenlijk bv, wanneer ga je stoppen, etc. En dan is er zelfs een boek dat zogenaamd over borstvoeding gaat, maar al op de cover impliceert dat het heel ingewikkeld is en dat flesvoeding ook prima is! Wat probeer je hiermee te bereiken? Moeders hebben meer aan goede voorlichting dan aan: doe anders maar de fles, niks om je schuldig over te voelen! Het wordt moeders gewoon aangepraat dat borstvoeding vervelend, moeilijk, bijna onmogelijk is. Dan nog de vraag: waar komt fat schuldgevoel vandaan? Als je zelf ergens voor kiest is dat misplaatst. Als je wordt overgehaaldom een normale manier om voor je baby te zorgen na te laten, vanwege de tijdgeest, invloeden van buitenaf, dan kun je inderdaad een schuldgevoel krijgen. Dus vandaar het woord keuze tussen aanhalingstekens. Maak je eigen beslissing omtrent de voeding van je kind. En val anderen na afloop niet lastig met je eigen schuldgevoel.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser