nieuws

Premier vraagt collega's opmerkelijke gunst: 'Wie doet er mee aan afvalrace?'

Premier vraagt collega's opmerkelijke gunst: 'Wie doet er mee aan afvalrace?'

Nergens kampen zoveel mensen met overgewicht als op de eilanden in de Grote Oceaan. De premier van Tonga wil het goede voorbeeld geven en daagt andere regeringsleiders uit samen zoveel mogelijk kilo’s te verliezen. 

| Marlie van Zoggel

De premier stelt een competitie voor waarbij het gewichtsverlies van de politici gedurende een jaar wordt bijgehouden.

‘Initiatieven hebben geen effect’

In september komen alle regeringsleiders van de eilanden in de Grote Oceaan bij elkaar voor het zogeheten ‘Pacific Island Forum’. Volgens Akilisi Pohiva, premier van Tonga, wordt er tijdens deze bijeenkomsten vaak gesproken over het overgewicht onder de bevolking, maar hebben initiatieven om het aan te pakken ‘nauwelijks effect.’ Daarom gaat hij deze top voorstellen een competitie te beginnen, waarin alle regeringsleiders proberen zoveel mogelijk kilo’s kwijt te raken.

Top tien

De top tien van landen waar obesitas het meest voorkomt bestond volgens de CIA World Fact Book in 2016 volledig uit landen in de Pacific regio, het gebied ten oosten van Australië. Nauru stond op de eerste plaats: meer dan 61 procent van de volwassen populatie kampte met overgewicht. Tonga bezette de zevende plek met ‘slechts’ 48,2 procent.

Bewerkt voedsel

De import van bewerkt voedsel wordt als boosdoener gezien voor de grote gewichtsproblemen in de tropische landen. Het traditionele voedzame eten zou de afgelopen jaren door velen zijn ingeruild voor het minder gezonde bewerkte eten dat naar de eilanden wordt gebracht. De regeringsleiders van andere landen in de regio, zoals Fiji en Samoa, hebben nog niet gereageerd op het voorstel van de premier.

Lees ook
Esmee verloor 58 kilo na maagverkleining: ‘Kon ik eindelijk mijn droom verwezenlijken’

NIEUWS | OPMERKELIJK | BUITENLAND

Bron: The Guardian | Foto: Getty

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser