Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Postpartum depressie voor veel vrouwen nog altijd moeilijk bespreekbaar

Uit onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlandse vrouwen met een postpartum depressie (PPD) het moeilijk vindt om hierover te praten. 

| Tim van Rodijnen

Ze zijn bang dat anderen hen als slechte moeder zullen zien.

Lees ook
Jorinde had na haar bevalling een postnatale depressie: ‘Ik huilde de hele dag om álles’

De eerste stap om over PDD te praten

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 23.000 vrouwen last van een depressie na de geboorte van hun kind. De naaste familie van deze vrouwen vindt het vaak lastig om dit onderwerp aan te snijden. Iets minder dan de helft geeft aan liever te wachten tot iemand zelf begint te praten.

Kwetsen

De voornaamste reden daarvoor is dat ze bang zijn de persoon in kwestie te kwetsen als ze erover zouden beginnen. En dat terwijl de helft van de vrouwen in het onderzoek juist aangeeft het te kunnen waarderen als iemand anders de eerste stap zet, zodat ze dat zelf niet hoeft te doen. De partner van de vrouw met PPD is volgens de vrouwen zelf de aangewezen persoon om het onderwerp aan te kaarten.

Bespreekbaar maken

Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis is het belangrijk dat professionals een postnatale depressie beter herkennen, zodat vrouwen er sneller over durven te praten. “Je bent geen slechte moeder als je niet op een roze wolk zit”, vertelt hij. Vandaag start daarom een speciale campagne om postnatale depressie bespreekbaar te maken.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

noortje znoortje z

Heel herkenbaar. Bij mijn bevalling is van alles misgegaan, waardoor ik uiteindelijk in een rolstoel terecht ben gekomen. Ik heb nog geschreeuwd om een keizersnede, en het ziekenhuis heeft later toegegeven dat dat een beter idee was geweest. Ik ben in een diep dal terecht gekomen, en na 9 maanden van huisarts, naar GGZ, naar een mega lange wachtlijst kan ik eindelijk door een psycholoog geholpen worden. Ook mijn vriend heeft klachten die lijken op een depressie. Wij waren een vrolijk stel, in de bloei van ons leven, met 2 zeer succesvolle fulltime banen. Als de verloskundige zorg beter geregeld zou zijn in Nederland zouden er niet zoveel vrouwen onnodig hoeven te lijden, waardoor ze later naast fysieke klachten, ook mentale klachten krijgen. Mijn leed had voorkomen kunnen worden, en die gedachte is het allerergst.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser