Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Portretrechtjurist: 'Iedereen die seksfilmpje Paay deelt, is strafbaar bezig'

Portretrechtjurist: 'Iedereen die seksfilmpje Paay deelt, is strafbaar bezig'

Charlotte Meindersma is als jurist gespecialiseerd in portretrecht. Over de zaak Patricia Paay is ze duidelijk: ‘Iedereen die het filmpje deelt, is in principe strafbaar bezig.’

| Lisa Koetsenruijter

Ze legt uit hoe het zit met het seksfilmpje, wat rechten betreft.

Lees ook
Advocaat Patricia Paay: ‘Die beelden kunnen net zo goed gephotoshopt zijn’

In ’t kort: over welke rechten moeten we het hier hebben?
Charlotte: “Er zijn hier twee dingen aan de hand. Ten eerste is er inbreuk gedaan op het portretrecht van Patricia Paay. Dat stelt dat ze zich mag verzetten tegen openbaarmaking van beelden van haar, als ze daar een redelijk belang bij heeft. Bij bloot, sex en erotiek is het meestal duidelijk: als iemand dat niet openbaar wil hebben, moet het weggehaald worden. Daarnaast is er sprake van smaadschrift: met deze video wordt haar eer en goede naam aangetast. Iedereen die de beelden deelt, kan daar strafrechtelijk voor worden vervolgd.”

Wie moet er worden aangeklaagd of vervolgd?
“Patricia en haar advocaat zijn naar de politie gestapt. Zij hebben nu samen met het OM de verantwoordelijkheid om degene te vinden die deze video heeft verspreid. Ze hebben daar ook veel meer middelen en bevoegdheden voor dan de gedupeerde zelf. Die verspreider is schuldig aan inbreuk op het portretrecht, maar iedereen die de video deelt, doet aan smaadschrift. In theorie zou de advocaat dus alle mensen die op sites of social media de video delen, kunnen aanklagen.”

Wat voor aanklacht krijg je dan aan je broek?
“Patricia Paay kan van de bron een schadevergoeding eisen voor emotionele schade. In Nederland zijn die vergoedingen alleen nooit zo hoog. Die man die vorige zomer op de voorpagina van de Volkskrant stond bij een kop over terrorisme, kreeg bijvoorbeeld maar 1500 euro. Paay mag dan misschien de hoogste vergoeding ooit krijgen, het zal relatief niet om veel geld gaan.”

En de straf?
“Daarnaast gaat het Openbaar Ministerie de oorspronkelijke bron waarschijnlijk strafrechtelijk vervolgen, voor smaadschrift dus. Daar kun je maximaal een gevangenisstraf van een jaar of een boete van 8.200 euro voor krijgen. Dat geld gaat niet naar Patricia, maar naar de staat. Het is echt als straf bedoeld. In theorie kan het OM iedereen die de beelden heeft verspreid vervolgen, maar waarschijnlijk ligt de focus op de bron en eventueel grote sites. De politie heeft geen tijd om achter iedereen aan te gaan. Als er een uitspraak is, kan de advocaat die gebruiken om te zorgen dat de beelden uiteindelijk overal worden verwijderd.”

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDA.142 Cornelie Tollens / Charlotte's Law

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Linda KuiperLinda Kuiper

Wat een ieder prive doet, moet iedereen voor zich zelf weten. Maar tegenwoordig lijkt de mensheid op internet te genieten van andermans ellende. Als ik soms de reacties lees onder bepaalde berichten krijg ik gewoon de rillingen. Grof taalgebruik en erger word niet meer geschuwd, walgelijk gewoon. Ook ik heb het filmpje voorbij zien komen op twitter die geplaatst was door ene @WhiteTrashNL. Blijkbaar werd het hem te heet onder de voeten want het is inmiddels verwijderd, maar hoop dat hij er niet mee weg komt.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser