Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël: reisadvies aangepast

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël: reisadvies aangepast

De Amerikaanse president Donald Trump vindt het ‘de hoogste tijd’ om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. 

| Malu Pesulima

Ondanks waarschuwingen dat dit besluit tot nog meer geweld tussen Israël en de Palestijnen kan leiden, verhuist de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Lees ook
Dit zeggen de foto’s die Melania Trump op social media deelt over haar leven

Reisadvies
Na de speech van Trump is het reisadvies voor Israël en de Palestijnse gebieden aangepast: “Door recente politieke ontwikkelingen neemt de kans op protesten en demonstraties in Jeruzalem en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse gebieden toe”, meldt het departement “Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen. Wees alert en volg de lokale media.”

‘De eeuwige en ondeelbare hoofdstad’
Zowel Israël als de Palestijnen zien Jeruzalem als hun hoofdstad: Israël spreekt van de ‘eeuwige en ondeelbare hoofdstad’, terwijl de Palestijnen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad willen maken van hun Palestijnse staat.

Einde van het vredesproces
Aan het begin van zijn ambtstermijn zei Trump een ‘ultiem akkoord’ tussen Israël en de Palestijnen voor mogelijk te houden, maar door Jeruzalem als Israëlische hoofdstad te erkennen, staat de rol van de VS als bemiddelaar op het spel. Volgens de Palestijnen kiest Trump nu partij en wordt hij niet meer serieus genomen. Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zei zelfs dat dit het einde van het vredesproces kan zijn.

Tweestatenoplossing
Trump beweert zelf dat de VS ‘sterk betrokken’ blijft en tot een vredesovereenkomst tussen Israël en de Palestijnen wil komen. Hij staat ook nog steeds achter de zogenoemde tweestatenoplossing met een aparte Joodse en Palestijnse staat. Vicepresident Mike Pence vliegt de komende dagen naar de regio om het besluit van zijn baas toe te lichten.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser