The Trump Show

Waarom we ons druk moeten maken over Trump en zijn ideeën over kernwapens

Waarom we ons druk moeten maken over Trump en zijn ideeën over kernwapens

Gisteren bracht ‘NBC News‘ naar buiten dat president Trump het aantal nucleaire wapens van de VS wil vertienvoudigen. Een zorgelijke ontwikkeling, als je op een rij zet wat hij eerder over de wapens zei.

| Boris Lemereis

Dat is precies wat journalist David Corn van het Amerikaanse magazine Mother Jones deed.

Lees ook
Donald Trump dreigt in toespraak met vernieling van Noord-Korea

Gevaarlijk
‘Het is gevaarlijk dat Trump een simplistische en gevaarlijke ‘meer-is-beter’-benadering lijkt te hebben als het op nucleaire wapens aankomt’, schrijft Corn. Volgens de journalist blijkt uit Trumps uitspraken dat de president te weinig weet van kernwapens, maar ook vindt dat een nucleair conflict onvermijdelijk is.

Anderhalf uur inlezen
Dat begon in de jaren tachtig. Trump liet toen in diverse interviews weten dat hij een prima onderhandelaar zou zijn als het op nucleaire wapens aankomt. Over zijn gebrek aan kennis van nucleaire wapens zei hij toen: “Het zal me ongeveer anderhalf uur kosten om alles te weten te komen over raketten. Ik denk dat ik het meeste wel al weet.”

Grootste stommiteiten
De fascinatie van Trump voor nucleaire wapens bleef aanwezig. In 1990 zei hij in een interview met Playboy dat hij de kans op een nucleaire oorlog groot achtte. “Ik denk dat een van de grootste stommiteiten is dat mensen geloven dat het nooit zal gebeuren. Te veel landen hebben nucleaire wapens, en niemand weet waar ze op gericht zijn en welke knop er nodig is om ze af te vuren.”

Krachtige wapens
In hetzelfde blad zei hij in 2004: “Denk je dat de Trump Tower over honderd jaar nog bestaat? Ik denk dat er geen gebouw meer staat, tenzij we heel slimme mensen aan de macht krijgen. De wapens zijn gewoonweg te krachtig.”

Hij maakt het erger
Maar als Trump er al jaren zo van overtuigd is dat nucleaire wapens enorme impact gaan hebben, waarom doet hij er dan niks aan u hij de kans heeft?, vraagt de journalist zich af. Het was dé kans voor de Amerikaanse president om iets te doen aan de dreiging, maar hij lijkt het alleen maar erger te maken.

Lees het hele verhaal uit Mother Jones hier.

NIEUWS | ACHTERGROND | BUITENLAND | THE TRUMP SHOW

Bron: Mother Jones | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer The Trump Show

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser