Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

The Trump Show

Opmerkelijk: Trump houdt pleidooi voor muur in live-toespraak vanuit Oval Office

Staatshoofden vragen soms om zendtijd voor het doen van een belangrijke mededeling, zoals Obama in 2011 de dood van Osama bin Laden bekendmaakte. Trump deed dit gisteren schaamteloos met een ander doel.

| Justine Wouterson

Vanuit het Oval Office hield hij een tien minuten durende speech over de noodzaak van de door hem zo gewenste grensmuur met Mexico.

Prime-time address

Trump sprak de bevolking rechtstreeks toe in een live-uitzending, een zogenoemde prime-time address die aangevraagd wordt bij omroepen en waar bijna altijd gehoor aan gegeven wordt. Hierin benadrukte hij dat de humanitaire crisis aan de grens met Mexico verergert. Hij riep het Congres op om 5,7 miljard dollar vrij te maken voor de grensmuur om zo illegalen buiten het land te houden. Om wat extra angst te zaaien, noemde hij voorbeelden van illegale migranten die misdrijven hebben gepleegd, waaronder moorden. ‘Zijn’ muur zou dat in de toekomst moeten voorkomen.

Fake news!

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, meent dat Trumps speech barstte van misleidende informatie. Ook Amerikaanse media melden dat de toespraak vol met onwaarheden en onduidelijkheden zat. Volgens Trumps eigen anti-drugsdienst wordt het overgrote deel van de heroïne die de VS binnenkomt via legale grensposten gesmokkeld. En de pijnstiller Fentanyl, die vorig jaar voor maar liefst 30.000 Amerikaanse drugsdoden zorgde, komt voornamelijk via de post uit China. In zijn speech gaf Trump Mexico de schuld van deze feiten.

Iets is meer dan niets, Donald

Verder stelde Trump dat de Democraten niet willen betalen voor grensbewaking. Ook dat klopt niet, want zij hebben maar liefst 1,3 miljard aangeboden om de grensbarrières te verbeteren. Ze gaan enkel niet akkoord met Trumps eis van 5,7 miljard, dit vinden ze “zonde van het geld”.

Lees ook
Voor wie mee wil kunnen praten: een korte uitleg over de tweede shutdown in de VS

Shutdown

De ruim vijf miljard dollar om een stalen muur aan de grens met Mexico te bouwen, staat centraal in het begrotingsgeschil tussen Trump en de Democraten. Dat heeft geleid tot een gedeeltelijke sluiting (shutdown) van Amerikaanse overheidsinstellingen. Trump wees op 21 december onverwacht de begrotingswet af die de Senaat unaniem had aangenomen. De volgende dag ging de shutdown in.

800.000 Amerikanen zonder salaris

Ruim 800.000 overheidsmedewerkers werken al meer dan twee weken zonder dat ze betaald krijgen of hebben gedwongen vakantie, omdat voor verschillende ministeries niet tijdig een begrotingswet is aangenomen. In ruil voor het beëindigen van de shutdown wil Trump geld voor zijn ingrijpende ‘Mexico-project’. Trump dreigde eerder de nationale noodtoestand uit te roepen om de bouw van de muur op de grens met Mexico buiten het parlement om te regelen.

‘Numero dos’ voor Trump

Het is de tweede maal in Trumps regeerperiode dat er een shutdown gaande is. Ook in januari 2018 konden de twee partijen in de Senaat geen overeenstemming bereiken over een nieuwe begroting. De Democratische partij wilde toen dat de verblijfsvergunning van zo’n 700.000 immigranten die als kind de VS waren binnengekomen verlengd zou worden.

Lees ook
Donald Trump roept desnoods noodtoestand uit voor bouw muur

Eerdere shutdowns

Natuurlijk heeft de halve wereld de pik op Trump, maar hij is niet de eerste Amerikaanse president onder wie een shutdown plaatsvindt. In 1978 was er één onder president Jimmy Carter en tijdens het presidentschap van Bill Clinton kwam het zelfs tweemaal voor: in 1995 en 1996. Toen eiste de toenmalige voorzitter van het Huis zware besparingen op overheidsprogramma’s. In 2013 lag de Amerikaanse overheid tijdelijk op z’n gat toen de Senaat en het Huis van Afgevaardigden het niet eens konden worden over de hoeveelheid geld die vrijgemaakt moest worden voor ‘Obamacare’. Deze shutdown duurde uiteindelijk zestien dagen.

NIEUWS | ACHTERGROND | BUITENLAND | THE TRUMP SHOW

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer The Trump Show

Lees dit ook even

Please update your browser