Oh oh Den Haag

Tweede Kamer op vingers getikt om gekregen appartement Pechtold

Tweede Kamer op vingers getikt om gekregen appartement Pechtold

De Nederlandse Tweede Kamer moet meer doen om de integriteit van Kamerleden te waarborgen. Dat staat in een rapport van GRECO, het anticorruptie-orgaan van de Raad van Europa.

| Boris Lemereis

Het rapport verwijst expliciet naar het appartement dat D66-leider Alexander Pechtold cadeau kreeg, maar niet opgaf bij het geschenkenregister van de Kamer.

Lees ook
Alexander Pechtold houdt wel van een gebbetje: stelt zijn eigen ‘gekke bek’ in als Twitter-achtergrond

‘Spijtig’

‘Deze zaak laat zien dat de Kamer integriteitsregels moet invoeren en handhaven’, aldus de opstellers van het rapport, die het ‘spijtig’ noemen dat dat nog niet is gebeurd. Het rapport van GRECO verscheen ruim een week geleden. In het stuk wordt gekeken hoe Nederland omgaat met integriteitsvoorschriften voor overheden en de rechterlijke macht, die in 2013 zijn opgesteld.

Privézaak

Pechtold kreeg het appartement in Scheveningen van een bevriende oud-diplomaat uit Canada. De D66-leider meldde de gift niet in het geschenkenregister van de Tweede Kamer, tot ergernis van veel veel politieke partijen. In het register geven Kamerleden geschenken op die duurder dan 50 euro waren. Pechtold noemde het krijgen van het appartement een privézaak.

Tweehonderd aangiftes

Ondanks de politieke ophef zag het presidium van de Tweede Kamer af van een onderzoek. PVV-leider Geert Wilders eist nu dat het presidium de zaak toch onderzoekt en Pechtold ter verantwoording roept.  Zo’n tweehonderd mensen deden aangifte tegen Pechtold. Die liggen nu bij de procureur-generaal van de Hoge Raad.

NIEUWS | OH OH DEN HAAG

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Oh oh Den Haag

Lees dit ook even

Please update your browser